100% BOB tijdens Agrarische Dagen!

De gemeente Franekeradeel zet  in op activiteiten die jongeren bewust maakt van hun leefstijl en helpt om te komen tot een gezondere leefstijl.   Op zaterdag 17 september jl. waren  jongeren aanwezig  van stichting  ‘Responsible Young Drivers’  om bezoekers van de Agrarische Dagen bewust te maken over de gevaren van alcohol- en drugsgebruik in het verkeer. Met behulp van alcohol- en drugstesten zorgen zij ervoor dat jonge feestgangers weer veilig naar huis gingen.

Speciaal polsbandje voor de BOB

Het team van Stichting RYD stond met hun opvallende stand midden op de Voorstraat in het centrum van Franeker. Daar werden bezoekers benaderd met de vraag wie van hen die avond nog moest rijden. Bestuurders onder hen kregen vervolgens een speciaal polsbandje en met hen werd de afspraak gemaakt om geen alcohol en drugs te nuttigen, zodat zij zichzelf en eventuele passagiers ook weer veilig naar huis konden rijden. Gedurende de avond is met meer dan 400 bezoekers gesproken, hetgeen geresulteerd heeft in een honderdtal BOB-afspraken.

100% nuchter? Leuke gadget!

Op het moment dat deze jonge bestuurders weer naar huis gingen, werden zij opnieuw aangesproken door het RYD-team. Dit keer met de vraag om een alcohol- en drugstest af te nemen. Uiteindelijk zijn 68 bestuurders op deze manier getest. Wanneer hieruit bleek dat zij inderdaad 100% nuchter waren gebleven, werden ze beloond met een leuke gadget. Echter, een tiental bestuurders bleek wel onder invloed te zijn. Naast een aantal lichte alcohol overschrijdingen werd ook cannabis, cocaïne en amfetamine aangetroffen in de speekseltests. Voor deze ‘overtreders’ is met behulp van het RYD-team een veilige oplossing gevonden. Hierbij moet gedacht worden aan het inschakelen van taxi’s, wachtperiodes, nuchtere bestuurders of ander vervangend vervoer.

Stichting RYD voert deze bewustmakingscampagne uit in opdracht van de gemeente Franekeradeel. Samen hopen zij op deze manier het aantal verkeersslachtoffers onder jongeren terug te dringen. Een verkeersongeval is namelijk de meest voorkomende doodsoorzaak onder jongeren.

Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!