26 April: Koningsdag in Franeker

Koningsdag Franeker wordt elk jaar door Oranje Comité “De Mandarijn” georganiseerd, dit jaar al weer voor de 14de keer. Koningsdag is een evenement in de binnenstad van Franeker en is voor alle inwoners van Franeker en omliggende dorpen/steden. Koningsdag begint vanaf ongeveer 10.00 uur tot 18.00 uur.

Het hart van de evenement is op de “Breedeplaats” (de huiskamer van Franeker). Daar wordt ‘s morgens activiteiten voor de ouderen en kinderen georganiseerd, vanaf 12.00 uur is er continu muziek voor jong en oud.

Naast de Breedeplaats is ‘s middag het Kinderplein (bij de bibliotheek) een rustpunt voor kinderen (en hun ouders). Hier worden diverse activiteiten voor kinderen georganiseerd (optredens, toneel en poppenkast, en actief “doe het zelfen”, knutselen). Verder is er in de binnenstad sport en spel; intensievere activiteiten voor de wat oudere jeugd en wat jongere ouderen.

Op het Raadhuisplein is ruimte voor lokaal talent. Hier worden op een podium optredens uitgevoerd door beginnende bandjes en zangers/zangeressen. Met behulp van dweilorkesten, loopbandjes, wandelende koren en straattheater wordt er een gezellige sfeer in de binnenstad gecreëerd.

Daarnaast is er door de gehele binnenstad een gezellige vrijmarkt waar Franekers hun “opgeruimde zolder” kunnen verkopen. De vrijmarkt is voor particulieren en niet voor handelaren! Ook wordt voorkomen dat er overal eetstalletjes in de stad staan.

“OC de Mandarijn” heeft als streven dat alle activiteiten gratis en vrij entree hebben. Zodat iedereen aan de Franeker koningsdag kan meedoen!

tekst: oc de mandarijn

error: Bericht Beveiligd!