Eneco Tour doet aanstaande maandag Franeker aan.

Maandag 10 augustus 2015 – De Eneco Tour start in het hoge noorden. Over 183,5 kilometer voert de rit van Bolsward naar Bolsward. Na twee grote slingers door het Friese land sluit de 1e etappe af met een lokaal circuit van ruim 20 kilometer, dat twee keer genomen wordt.

Negen jaar geleden was de Eneco Tour voor het laatst in Friesland. Destijds werd de provincie doorkruist in de 2e etappe, die ging van Wieringerwerf naar Hoogeveen. Tom Boonen pakte de buit.

In tegenstelling tot wat eerst werd gedacht, rijden de renners niet langs alle elf steden van Friesland, want Dokkum en Leeuwarden worden overgeslagen. De Eneco Tour opent vanuit Bolsward met een noordelijk ronde van 46,5 kilometer langs Bolsward, Franeker en Harlingen.

Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum en Bolsward
Na de eerste doorkomst aan de meet volgt de 2e ronde. Die is 96,6 kilometer lang en gaat naar Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum en Bolsward.

Sloten is de kleinste van de elf steden van Friesland en ook één van de kleinste steden van Nederland. De renners gaan om het oude stadscentrum heen richting de Gaasterlandse bossen, meren en kliffen. De kortste route richting Stavoren is via Sondel (geboortedorp van oud-renner Johannes Draaijer), het Oudemirdumer klif en dan over de zeedijk via het Roode Klif naar Stavoren. Op de zeedijk heeft de (tegen)wind vrij spel! Vanuit Stavoren is het slechts 10 kilometer, langs de kust, naar Hindeloopen en daarna 7 kilometers naar Workum en vervolgens nog een klein stukje naar de finish in Bolsward.

Slotrondes
Nadat de renners de Zuidwesthoek van Friesland hebben doorkruist, wacht de derde doorkomst in Bolsward en volgen er nog twee rondes van 20,2 kilometer rond Bolsward.

De etappe begint om 12:24 en de finish wordt rond 16:32 verwacht.

geschreven door Hendrik Eppinga

routekaart eerste etappe

error: Bericht Beveiligd!