Esben Poelstra judoka van het jaar.

Clubkampioenschappen judo zeer succesvol, De gymzaal van de OBS ’t Fonnemint in Sint Annaparochie was zaterdag 3 oktober weer de plaats van de “Algehele Clubkampioenschappen” van Sportschool Poelstra. Het evenement is inmiddels uitgegroeid tot een ware judo-dag. Niet alleen clubwedstrijden, maar ook vele andere activiteiten. Het liep de gehele dag van het ene hoogtepunt naar het andere.

De dag werd begonnen met de bijzondere promotie naar 2e dan voor Wereldkampioene Sanne Vermeer. Cees Roest van de JBN Noord was speciaal gekomen om deze dan aan Sanne uit te reiken. Ook bijzonder was dat de wethouder van sport van de gemeente Leeuwarderadeel, mevrouw Van der Meulen, gekomen was om Sanne Vermeer te huldigen voor haar wereldtitel. Uit handen van John Poelstra kreeg Sanne Vermeer nog een mooie fotocollage van het WK. Dit moment gebruikte Sanne direct om John Poelstra te bedanken voor zijn jarenlange inzet als trainer en coach. Als klein meisje begonnen met de clubkampioenschappen als eerste toernooi, dat uitgebouwd naar toernooien in alle hoeken van het land en later op trainingskampen en toernooien in binnen- en buitenland waarbij John ook haar grote stimulator was. Ook als ze eigenlijk niet wilde, dan vroeg hij en als ik nu mee ga dan? Dan ging ze wel. De coaching ging zelfs door tot op de European Cups. Uit handen van Sanne kreeg John een fraai boeket.

Een ander hoogtepunt van de dag is altijd de bekendmaking van de “Judoka van het jaar”. Sanne Vermeer had aangegeven dit seizoen van deze prijs af te zien. “Ik heb hem al 4x gewonnen en ik denk dat het leuker is als deze beker bij iemand anders op de kast staat komend jaar”. Een geweldig gebaar. De judoka die nu met deze titel aan de haal ging was Esben Poelstra. Deze jonge talentvolle judoka heeft het afgelopen jaar bijna al zijn toernooien gewonnen. Hoogtepunten: winst op sterke toernooien in Venray, Osnabrück (Duitsland) en brons op de NK teams. Esben kreeg de beker uit handen van Sanne Vermeer. Natuurlijk was Esben ook de “Beste mannelijke judoka”, voor Robin Kalsbeek en Giel Dol. Bij de vrouwelijke judoka’s was Lisenka Bomas het beste, voor Annafleur Visser en Manon Poelsma. “Talent van het jaar” werd Sem van Polanen. Een vrolijke jongen, kan goed judoën, maar heeft de laatste tijd wat pech.  Wat ook het vermelden waard was, was het afscheid van Piet Feenstra. Deze vrijwilliger stond bijna 20 jaar lang klaar voor het geven van lessen, coaching en vrijwilliger bij evenementen. Piet bedankt!

Alle judoka’s die meededen met de clubkampioenschappen kregen eerst een judo-clinic van Sanne Vermeer, wat de kinderen allemaal erg leuk vonden. De ouders kregen tijdens deze clinic voorlichting van Egbert Huizinga over de judo-spelregels en van John Poelstra over het judo in het algemeen.

Natuurlijk waren de wedstrijden ook heel belangrijk. Bij de jongste judoka’s geboren in 2009-2010 -24 kg werd Ferron Poelstra door 3 ippon zeges, voor het eerst, kampioen. De 2e prijs was voor Jurjen Postma en de bronzen medailles voor Mees v.d. Kooi en Nick Mijnsbergen. In de leeftijd 6-7 jaar -27 kg wist Thomas Boonstra alle partijen te winnen en de titel te pakken. Tweede werd Benyam Bossack en derde Elise Swart. De andere 2 derde prijzen waren voor Meike van Baaren en Otto Overeem. Bij de meisjes 7-8 jaar -30 kg pakte Femke van Baaren de titel. Het zilver was voor Meimoena Jalloh en brons voor Moniek Verstraten en Merit Wijbenga. Bij de meisjes 8-9 jaar -30 kg pakte Roos Zwama de titel. Tweede werd Amara Buwalda en de bronzen plakken waren voor Anna Beetstra en Janiek v.d. Brug. Bij de jongens 7-8 jaar -30 kg pakte Mark Verstraten met prima judo de titel. De 2e prijs was voor Finn O’conner. De 3e prijzen gingen naar Sven Temme, Jesse Kuipers, Liam Mijnsbergen en Dirk Siderius. In de leeftijd 7-8 jaar -38 kg werd Jouke Kingma kampioen. Tweede was Jacob Terpstra en het brons ging naar Fenna Baarda en Tim Stienstra. Bij de jongens 7-8 jaar -27 kg was Riemer Jelte Buwalda de beste. Emma Overeem pakte zilver en de bronzen medailles waren voor Ludzen Bootsma, Tom Keijzer en Meini van Abbema. Bij de 9-10 jarigen -42 kg werd Jelmer Russchen kampioen door alles met ippon te winnen. Het zilver was voor Jarno Visbeek en brons ging naar Mathijs Post, Lars Eiling en Erik Boosma.  Bij de jongens 10-11 jaar was Esben Poelstra de beste door alles met ippon te winnen. Het zilver ging naar Jort Dijckhoff en de bronzen medailles naar Sem van Polanen en Sieger van der Wal. In de leeftijd 10-11 jaar -36 kg wist Anandi Bomas de titel te grijpen door alles met ippon te winnen. Ze maakte tegen nummer 2 Rienk Veenstra een waza-ari achterstand goed. Ysbrand van Abbema en Mark Zijlstra pakten het brons. Bij de 10-11 jarigen -50 kg was Mathijs Pietersma de beste. Hij won op beslissing van Giel Dol, de nummer 2. Het brons ging naar Rutger Jan van Marrum en Annafleur Visser. Bij de meisjes -15 jaar was Manon Poelsma de beste door alles voortijdig te winnen. Myrthe Dijckhoff pakte zilver en brons ging naar Iza van Beek en Eva v.d. Kooi.

Na de wedstrijden werd de dag afgesloten met een BBQ met ongeveer 120 mensen.

judoka van het jaar en talent

Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!