Franekeradeel gestart met vervanging openbare verlichting

Gemeente Franekeradeel is gestart met de vervanging van de openbare verlichting. Wethouder Thiadrik Twerda heeft het officiële startsein gegeven voor het plaatsen van nieuwe LED verlichting. De  oude masten of verlichtingskappen waarvan de levensduur is verstreken worden vervangen.

Licht waar het moet…… donker waar het kan!

Met de nieuwe LED armaturen levert de gemeente Franekeradeel een goede bijdrage aan duurzaamheid. Zo gebruiken de LED lampen minder stroom en hoeven de lampen minder vaak vervangen te worden. De nieuwe verlichting is ook minder diffuus. Omdat ze gerichter licht schijnen is er minder verstrooiing van licht wat voor mens en dier beter is. Minder ‘lichtvervuiling’ tijdens de nachten dus. Op enkele plekken worden lichtmasten verwijderd. Het beleid van Franekeradeel is: “Licht waar het moet, donker waar het kan”. Zo is besloten om niet alle (achter)paden meer te verlichten. Ook wordt in het buitengebied zo weinig mogelijk verlichting toegepast om lichtvervuiling in de nacht tegen te gaan.

Belevingsonderzoek verlichting

In 2014 is een belevingsonderzoek geweest met proefopstelling in het Schalsumerplan. Bewoners konden toen aangeven waar hun voorkeur naar uit ging. Voor straatverlichting in een woonomgeving met een rechte mast is gekozen voor een zogenaamde paaltoparmatuur met indirect licht (zie bijlage afbeelding  1). Deze armatuur is niet verblindend. Voor de wat hogere gebogen masten in de woonomgeving  is ook een mooi armatuur gekozen. Niet alleen omdat deze mooi is, maar omdat deze goed licht geeft (zie afbeelding 2.)

De armatuur die als beste uit de bus kwam tijdens de proefopstelling voor bedrijventerreinen en rondwegen is te zien op afbeelding 3.

Er worden door de gehele gemeente werkzaamheden verricht.

Meer informatie over de vervanging van de openbare verlichting in de wijken van Franeker en de dorpen kunt u vinden op www.Franekeradeel.nl  bij wonen & werken en dan projecten.

foto Joachim de Ruijter

jdr_7228

 

Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!