Fries dammen in Italië en nieuwste ontwikkelingen

Tien van de allersterkste Italiaanse dammers streden op 28 augustus te Livorno om het eerste Italiaanse kampioenschap Fries dammen.

Verrassende winnaar werd Alessio Mecca uit Doganella di Ninfa. Mecca ging vanaf de eerste ronde aan de leiding en stond de koppositie niet meer af, ondanks hevige tegenstand van Sergio Scarpetta uit Cerignola en de plaatselijke held, wereldkampioen Checkers, Michele Borghetti.

Alessio Mecca is de eerst geplaatste speler voor het wereldkampioenschap FRYSK!, oftewel Fries dammen met ieder 5 schijven, dat gehouden zal worden op 5 maart 2017 in Franeker. We kunnen echter al eerder damspelers uit Italië in Nederland verwachten om deze steeds meer aan populariteit winnende variant te spelen. Er zal binnen een paar weken worden begonnen met Friese damlessen op een aantal scholen in Italië, met als doel dit jaar nog een team in Leeuwarden te krijgen, mede als voorbereiding op Culturele Hoofdstad Leeuwarden 20018.

Het Engelstalig cursusmateriaal zal door Sergio Scarpetta worden vertaald en rondgestuurd. Vice-voorzitter Claudio Ciampi van de Italiaanse dambond,  die bij de prijsuitreiking aanwezig was, ondersteunt deze ontwikkelingen. Er  zal ondermeer les worden gegeven door de Italiaanse grootmeester Faleo Paolo.

Op de foto: Mecca met wit in een winnende stand tegen Borghetti. Mecca heeft één dam en twee schijven tegen één dam van Borghetti, die niet kan voorkomen dat wit twee dammen haalt. Twee dammen tegen één is in het Friese dammen bij goed spel gewonnen, hetgeen één van de sterke punten is van deze damvariant.

Voor meer informatie: Marten Walinga, 06-34561133
www.frisiandraughts.com

error: Bericht Beveiligd!