Friese Masters zeer succesvol

In Sportcomplex ’t Gryn in Stiens werd door de Stichting Judosport 4all in samenwerking met Sportschool Poelstra alweer voor de 8e maal de “ESV Berlikum” de Friese Masters gehouden. Het toernooi is inmiddels uitgegroeid tot één van de sterkst bezette toernooien van Noord-Nederland en kent altijd een uitstekende organisatie, waardoor vele gerenommeerde clubs uit geheel Nederland hier Stiens komen.

De clubbeker is dit jaar omgedoopt naar de “D.W. Poelstra bokaal”, vernoemd naar de 2 jaar geleden overleden vader van de judofamilie Poelstra. Dhr. Poelstra was zelf zwarte band, net als zijn 3 zoons: Dries, John en Chris en altijd betrokken bij Sportschool Poelstra  als trainer en coach en fan van de club en zijn kleinzoon Esben. De clubbeker werd uitgereikt door mevrouw G. Poelstra – Verwindt (de weduwe van D.W. Poelstra) aan de winnaar Judo Groningen. Tweede in dit klassement werd Sportschool Poelstra waarbij Esben Poelstra de beker in ontvangst nam. Op plek 3 eindigde Shogonai uit Dronten.

Esben Poelstra wint Friese Masters

Bij de jongens -12 jaar -30 kg was Esben Poelstra weer een klasse apart. Met prachtige worpen wist hij zijn eerste 2 partijen met ippon te winnen en zich te plaatsen voor de finale. Daarin scoorde hij tegen Mark Klokman eerst een waza-ari en won uiteindelijk met houdgreep en pakte zijn titel.  Bij de heren wist Robert van der Wal (Menaldum) de finale te halen in de klasse -81 kg. Helaas ging die verloren en ook de wedstrijd om plek 2 – 3. Hierin pakte hij dus brons. In de klasse -90 kg pakte Robert wel het zilver. Jesse Koopmans (Dronrijp) stapte tijdens dit toernooi over van de klasse -55 kg naar de klasse -60 bij de jongens -18 jaar. Hij deed dit goed. Jesse won 3 partijen op weg naar de finale. Helaas ging de finale verloren, maar de strijd om zilver en brons werd wel gewonnen: zilver voor Jesse.

Judo Witmarsum

Van Judo Witmarsum stond Giel Dol uitstekend te judoën in de klasse -42 kg bij de jongens -12 jaar. Hij won zijn eerste partij, maar verloor de halve finale van de latere winnaar. Door in de herkansingen nog 3x te winnen pakte hij alsnog het zilver. Een prima prestatie! Sinne van Loenen wist de strijd om het brons in haar voordeel te beslissen bij de meisjes -10 jaar-33 kg.

Judo vereniging Koka

Van JV Koka uit Sexbierum stond Sanne Hartman goed te judoën. Deze talentvolle judoka wist bij de meisjes  het zilver te pakken bij de meisjes -10 jaar -33 kg. Wietse Visser deed het ook uitstekend. Hij pakte het brons bij de jongens -10 jaar -34 kg.

Sportcentrum Akkermans (Wommels)

Ook van Sportcentrum Akkermans uit Wommels waren een aantal judoka’s goed op dreef. Jelle Doede van Netten stond uitstekend te judoën bij de jongens -12 jaar -27 kg. Hij pakte het zilver. Ook Anouk Adema deed het goed. Zij wist bij de meisjes -10 jaar het zilver te pakken. Lian Jaspers pakte bij de meisjes -12 jaar -44 kg nog het brons. Ook Omar Rokic was weer uitstekend op dreef. In de sterk bezette klasse -10 -30 kg wist hij de finale te halen. Die ging verloren, net als de strijd om het brons, waardoor hij het brons pakte. In deze klasse pakte Hielke de Wit (Van Hurck uit Harlingen) de andere bronzen medaille na een prima toernooi. Sem Kroeger zat ook in een sterk bezette poule. De judoka uit Franeker en judoënd bij Judoschool Hensema wist in de klasse -50 kg een bronzen medaille in de wacht te slepen na een uitstekend toernooi.

Ne-waza toernooi

In de avond uren werd er nog het ne-waza toernooien gehouden. Alleen judoën op de grond: scoren met houdgrepen, armklemmen en verwurgingen. Van Sportschool Poelstra wist hier Robert van der Wal het toernooi te winnen in de klasse -81 kg nadat hij alle partijen won. Marc Swiers uit (Harlingen en ook van Poelstra) pakte het brons in de klasse -73 kg.

Op de foto: Esben Poelstra met de “D.W. Poelstra bokaal” op plek 2