Frieslandcup FTC Franeker

De Frieslandcup is een toernooi waar alle vereniging van Friesland met hun beste spelers tegen elkaar strijden. Het toernooi is opgedeeld in 6 Poules te weten A1,A2,A3,B,C en D. Elke ontmoeting met een andere vereniging zullen er 10 wedstrijden gespeeld worden: 2 dames-enkels, 2 heren-enkels, 2 dames-dubbels, 2 heren-dubbels en 2 gemengd-dubbels.

FTC won de eerste ronde op 6 september van Damwoude. Zaterdag 20 september stond de halve finale op het programma tegen de Vliegende bal uit Sneek. Deze werd heel eenvoudig gewonnen.

Zondag mocht FTC thuis spelen en kreeg Lauswolt uit Beesterzwaag op bezoek. Het beloofde voor de dames een moeilijke dag te worden omdat alle dames van de tegenstander niveau 5 hadden. Elles Wever en Mathilde Bijlsma mochten beiden gaan starten met de enkel. Mathilde begon de wedstrijd met veel foutjes en moest duidelijk wennen aan de harde wind. De eerste set ging dan ook verloren met 6-1. Elles kon mooi bij blijven met de tegenstander tot 3-3. De tegenstander kon met iets meer druk de wedstrijd naar haar toe trekken met 6-3 6-2. Mathilde kwam steeds beter in de wedstrijd waardoor de tweede set erg spannend werd. Op een 5-3 achterstand werd een hele lange game gespeeld die helaas verloren werd. Jetse Jongsma en Wilco van der Lecq mochten voor FTC enkelen. De heren van FTC bleken veel te sterk en gaven beide maar 2 games aan de tegenstander. Na de enkel wedstrijden was de tussenstand 2-2

De 2e herendubbel werd door Jetse Jongsma en Wiebe Olthof gespeeld. Na een wat afwachtend begin werden de tegenstander aan de kant gezet met 6-2 6-1. Elles Wever en Marian Venema mochten de dames dubbel 1 spelen. Hier werd met 6-1 6-1 verloren. Alle games waren er kansen voor het Franeker duo. Het zat helaas niet mee deze dag.

Dames dubbel 2 werd gespeeld door Dina Zijlstra en Anja Wenselaar. Al snel kwamen ze op een 3-0 achterstand. Na wat tactische wijzigingen konden Anja en Dina zich terug vechten tot 5-5. Na 2 spannende games werd de set verloren met 7-5. In de tweede set konden de tegenstanders de druk hoog houden en werd de set met 6-0 binnengehaald.

Paul de Vries en Nathan van der Lecq konden tegelijkertijd spelen en wonnen simpel de wedstrijd met 6-1 6-0. Na de dubbels was de tussenstand 4-4, een spannend einde dus. Beide gemengd dubbel moesten gaan bepalen wie er kampioen zou worden. In het eerste koppel speelde Nathan van der Lecq samen met Joke Kooistra. In het tweede koppel Wilco van der Lecq samen met Marije Mulder. Na een spannend begin in beide dubbels werd na 20 minuten al snel duidelijk dat Franeker een stuk sterker was. De dubbels werden vrij eenvoudig gewonnen door Franeker. 6-4 was de eindstand. Met dit kampioenschap promoveert FTC naar de A2-afdeling.

Volgend jaar september zal Franeker in de A2 met 4 verenigingen strijden voor promotie naar de A1 afdeling, waar de beste 4 verenigingen van Friesland in spelen. Alle spelers en supporter bedankt voor de gezellig en sportieve dagen.