Frjentsjerter Universiteit: Kom pronken met uw ’Frysk sulver’

Interactieve collegedag over de zilveren herinneringen van Friesland, Tweemaal per jaar organiseert de Frjentsjerter Universiteit een collegedag over een onderwerp dat gerelateerd is aan Friesland en de Friese cultuur. Het najaarscollege vindt plaats op 8 november 2014 in theater De Koornbeurs, Noord 2 te Franeker en heeft als onderwerp ‘de grutte en bysûndere kolleksje Frysk sulver’. Wellicht heeft u ook bijzondere voorwerpen in huis, die u graag wilt laten beoordelen door een deskundige.

In de ochtend start mevrouw drs. Marlies Stoter, werkzaam als conservator bij het Fries Museum, met een inleiding over in het verleden gemaakte zilveren voorwerpen in Friesland. Het Friese zilver is van hoogwaardige kwaliteit en kent vaak vele mooie detailleringen. Het Friese zilver is niet alleen zeer kostbaar, maar is ook drager van persoonlijke verhalen en van een stukje Friese cultuurhistorie. Het zilver herinnert vaak aan dierbare mensen en momenten. Denk maar aan de geboortelepel van vader, de avondsmaalbeker in het kerkje op de terp en de ‘earizer’ (hollebedekking) van grootmoeder.

Na de lezing en lunch in De Koornbeurs vertrekken we met de bus naar het museum Het Hannemahuis, Voorstraat 65 te Harlingen. Hier zal de heer drs. Hugo ter Avest, directeur en conservator van dit museum, ons ontvangen en een uiteenzetting geven over het aldaar uitgestalde zilverwerk. Na deze uiteenzetting kunt u meegebrachte zilveren voorwerpen laten beoordelen door de heer ter Avest en bent in de gelegenheid om het museum te bezoeken.

De collegedag begint om 10.00 en eindigt om ongeveer 16.00. De kosten voor de lezingen, lunch, consumpties, museum en vervoer bedragen € 45,00 per persoon. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij de heer Monte Hallema, 0517-390858 of via montehallema@gmail.com.

 

Zilveren Schutterbeker (1638) van de zilversmid Jan Douwes uit Leeuwarden

Z0002

Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!