Nieuwe Stationsbrug komt eraan!

Franeker krijgt een nieuwe Stationsbrug. De huidige brug is aan het einde van zijn levensduur en maakt plaats voor een geheel nieuw ontwerp. Naar verwachting start de provincie medio 2015 met de aanleg van deze moderne nieuwe brug.

Het ontwerp 

De nieuwe brug krijgt een grotere doorvaartbreedte van 17 meter. Voorheen was dit 14 meter. Dit is nodig voor de grote vrachtschepen die op het Van Harinxmakanaal varen. Architect ingenieur Aad Hoogeveen maakte het ontwerp van de nieuwe Stationsbrug. Het is een rank ontwerp van 17 meter hoog. Op de ballastkist komen zonnepanelen, zodat een deel van de benodigde energie ter plekke opgewekt kan worden. De provincie onderzoekt nog of een speciale doorvaartopening voor kano’s en roeibootjes mogelijk is. Op die manier hoeft de brug niet voor de kleinste vaartuigen omhoog.

Verslagen klankbordgroep 

De klankbordgroep is inmiddels drie keer bij elkaar geweest. Deze groep bestaat uit vertegenwoordigers van belangenorganisaties in Franeker, zoals bedrijven, bewoners, de beroepsvaart- en transportsector. De verslagen van de bijeenkomsten vindt u terug op http://www.fryslan.nl/stationsbrug.

Beperkingen Stationsbrug 

De brug is in slechte staat. Daarom heeft de provincie maatregelen getroffen voor de veiligheid.  Die blijven gehandhaafd. Zoals:

  • Geen vrachtverkeer meer over de Stationsbrug, uitgezonderd lijnbussen.
  • Brug mag nog 3x per uur open voor de recreatievaart.
  • Geen brugbediening als het harder waait dan windkracht 6.
  • Deze maatregelen blijven gehandhaafd tot de werkzaamheden starten.

Stationsbrug
bron: http://www.fryslan.nl/stationsbrug.

error: Bericht Beveiligd!