Programma Open Monumentendag 2016 Franekeradeel

Het thema van de Open Monumentendag 2016 is “ICONEN” Onderstaand een overzicht van de activiteiten:

Lezing door: dhr. Heuting over “Iconen”

Dhr. Heuting uit Kampen is medewerker van het Iconenmuseum uit Kampen.  Hij zal een lezing houden over Iconen. De lezing vindt plaats op vrijdagavond 9 september om 20.00 uur in het oude Stadhuis te Franeker en de entree is gratis!  Ook worden er Iconen getoond. 

Activiteiten

Wegens succes geprolongeerd op donderdag- en vrijdagochtend de ‘Klassendag’.

Scholieren uit Franekeradeel bezoeken monumenten en krijgen verhalen uit de geschiedenis van Franeker door ‘Anna Maria van Schurman en professoren uit het verleden’. Op zaterdag 10 september zijn er uiteraard monumenten en musea gratis te bezichtigen, maar zijn er ook tal van activiteiten in de Franeker binnenstad. Zo is er om 13.45 en om 15.15 uur een optreden van het  Fries Fluitorkest o.l.v. Gonny Roelofsen in de Galerie van Douwe Elias in de Eise Eisingastraat.

Gratis Entree Musea

Er zijn vrijkaarten voor het Kaatsmuseum, het Planetarium en Museum Martena. Maximaal 2 vrijkaarten per persoon. Maar denk erom: op=op!  Verkrijgbaar vanaf  10.00  uur op het stadhuis te Franeker.

Het oude stadhuis in Franeker is open van 10.00 tot 17.00 uur voor alle informatie en het programma met stadswandeling. Ook de entreekaarten voor de musea zijn daar af te halen!

Graag tot ziens op Open Monumentendag!

Volledig Programma 2016:

Vrijdag 9 september

  • Officiële opening OMD door Lia Kolk, voorzitter OMD.
  • Lezing “ICONEN” door dhr. Heuting medewerker Iconen Museum

aanvang 20.00 uur, Stadhuis, Raadhuisplein 1 te Franeker, gratis toegang!

Zaterdag 10 september

  • Info over Open Monumentendag, bezichtiging stadhuis, afhalen entreekaarten

    00-17.00 uur, Stadhuis, Raadhuisplein 1 te Franeker Gratis toegang!

  • gratis entree bewijzen voor Kaatsmuseum, Planetarium en Museum Martena.  Verkrijgbaar vanaf 10.00 uur in het Stadhuis,  Raadhuisplein 1 te Franeker.
  • Stadswandeling door Franeker. Gratis af te halen.
  • UITLEG spelregels Kaatsen op het Sjukelân.
    Er worden om 14.00, 00 en 16.00 uur korte kaatspartijen gekaatst op het Sjukelân. Vanuit de kaatsvereniging wordt er uitleg gegeven aan de regels van het spel!  Dus als je nog niet helemaal snapt hoe de telling werkt bij het kaatsen en en waarom er kaatsen worden gelegd, dan is dit je kans !  De Bogt van fen Guné is ook open vanaf 14.00 uur.
  • Optreden Fries Fluit Orkest o.l.v. Gonny Roelofsen. Locatie: Galerie van Douwe Elias in de Eise Eisingastraat.  Tijden:  45  uur en  15.15  uur.  Gratis toegang 
  • Optreden BYZANTIJNS Mannenkoor. Het Byzantijns Mannenkoor Friesland (BMF) is opgericht in september 2004, telt nu 27 enthousiaste leden en staat sinds april 2007 onder leiding van dirigente Nana Tchikhinashvili. Het koor heeft als doelstelling bekendheid te geven aan de Russisch-orthodoxe kerkmuziek en vertolkt daarnaast volksliederen uit Oost-Europese landen.

    Locatie: Franciscuskerk aan de Godsacker Franeker   Tijden: 1e deel : 14.30 -15.15 uur  2e deel: 16.00 – 16.30 uur

  • In de Franciscus kerk zijn tevens Iconen te bezichtigen . Tentoongesteld door Janco van der Weide die er ook uitleg bij geeft. Te bezichtigen van 10.00 – 17.00 uur.
  • Opengestelde Monumenten zijn onder andere: Het Geuzengat (komt dit zien!!),  Het Academiegebouw,  het Stadhuis, de Martinikerk.
error: Bericht Beveiligd!