“ Subsidiewindboeren” vernietigen platteland Friesland

INGEZONDEN: Momenteel is erg “ hot” de discussie over windmolens in Friesland.  Op Fryslanfoardewyn.nl staan inmiddels alle plannen gelanceerd. Vooral die met een A-status, met dus de grootste kans op realisatie.

Wat opvalt is dat er veel over wordt gepraat, maar hoe ziet dat in het landschap er daadwerkelijk uit? Daar wordt door gedeputeerde staten van provincie Friesland en de subsidiewindboeren niet bij stil gestaan, men weet gewoon niet waar men over praat. Het grote geld lonkt. En dat maakt blind voor de gevolgen. Niemand is ervaringsdeskundig. Immers zulke grote windmolens staan vrijwel nog nergens.

Vaak helpt dan het volgende; maak het beeldend.foto windmolens

Kijk naar bijgaande foto waarbij een afbeelding is geplaatst van de Achmeatoren in Leeuwarden met zijn ruim 114 meter hoogte. De Megawindmolens zijn dus ruim 93 meter hoog exclusief de wieken!

Dit schept dan misschien wat meer duidelijkheid wat ons staat te wachten, beste mensen. Overal in de provincie actiegroepen, behalve in Herbayum, en het gebied tot aan de Oostpoort, met vlak daarbij het dorp Midlum en Harlingen. Het is daar stil, weinig tot geen actiegroep. Maar er zijn daar in die regio wel tenminste 2 plekken met een A status voor windmolens!

Dorpsbelang Herbayum houdt zich ook stil en wil zich niet branden aan plannen die toch wel doorgang vinden, zegt ze desgevraagd.

Wel bewoners in deze regio, maar ook daarbuiten, kijkt u nog eens goed naar de foto. Dat plaatje wordt werkelijkheid in uw voor of achtertuin, met uitzicht over de landerijen.

Wat voor ellende deze molens gaan veroorzaken laat zich raden, veel lawaai, enorme slagschaduwen, sterk dalende huizenprijzen en mega landschapsvervuiling. De ellende zal ook te merken zijn in woningen zonder uitzicht. In het gebied tussen Herbayum en Midlum komen 10 tot 12 van deze molens op en naast het huidige windmolenpark Herbayum. De oude molens die daar nu staan ruimen volgens de plannen dan het veld.

Overigens waar blijft de stem van de stadsbewoners? Zij zien deze molens niet van uit hun luie stoel. Maar zodra ze de weg opgaan gaan ze ook denken, verschrikkelijk, wie heeft dat bedacht….waar is ons platteland, waar is ons mooie vrije ruimtelijke Friesland gebleven? Megawindmolens van ruim 149 meter hoog, dat is 3 a 4 x zo hoog als de huidige windmolens in onze omgeving. Zeg massaal nee, word wakker, kom in actie!

De meeste mensen wonen in een stad of groot dorp met weinig uitzicht over het nog fraaie platteland. Zij staan niet stil bij de gevolgen van dit weggegooid subsidiegeld wat we zelf als belastingbetaler bijeen hebben gebracht.

En dan de ziekmakende ellende voor de op het platteland wonende burger. Zij worden als enige direct in hun gezicht en nu al verwoeste leven geconfronteerd met deze enorme molens. De waarde van die huizen is nu al gedaald. Wat een werkelijk triest en waargebeurd verhaal is dat er in Friesland al een subsidiewindboer de buurtbewoners recentelijk letterlijk in hun gezicht uitlacht en hun dood leuk vertelt; verkoop dat huis nou maar aan mij voor de helft van de huidige waarde, want je raakt het toch aan de straatstenen niet meer kwijt! Dit alles verziekende gedrag kan dus iemand laten zien die gesubsidieerd wordt door de provincie Friesland. Miljoenen subsidie per jaar per molen per windboer, over de rug van de murw geslagen plattelandsbewoner. Dat staat onze provincie de komende tijd te wachten. Doet u daar als inwoner van Friesland ook aan mee? Ook als u in een stad woont?

Zeg dan NEE tegen deze vernietiging van het prachtige landschap. Realiseer u nog even dat dit op tientallen plekken in de hele provincie aan de orde van de dag is. Er zijn ruim 15 A en B locaties in de hele provincie bedacht waar deze molens gepland staan.

Tot slot: 500 handtekeningen door gecombineerde actiegroepen aanbieden aan commissaris Jorritsma van de provincie is toch veel te weinig? Dat zijn precies die plattelandsbewoners die het zwaarst getroffen gaan worden. Als er niet massaal actie komt, komen die molens er zeker, en daar helpt geen schadeclaim tegen. Weg gaan ze dan niet meer! 17 december a.s. besluit de provincie. Dat u het even weet. Het zou de bestuurders van de provincie sieren als ze hun besluitvorming lieten steunen op een provinciebreed referendum, in plaats van alleen de bewoners rondom de A locaties! Zijn ze zo menselijk dat macht en geld zo’n referendum niet tegenhoudt?

Beste Friese burger laat uw stem horen en zeg hier massaal Nee tegen.

Voor meer informatie ga naar megawindmolensnee.nl.

R. Zondervan

Franeker

unnamed

error: Bericht Beveiligd!