Afgelopen zaterdag bleek een historische dag voor V.V. Tzummarum. In een tweeluik om promotie/degradatie werd Marrum verslagen. Dit houdt in dat het eerste elftal van Tzummarum promoveert en het volgend seizoen een stapje hogerop mag proberen.

tzummarum4deklasse

Staand van links naar rechts: Marten-Jan van Zanden (leider), Johnny Nota (trainer), Willem Heeringa, Tim Grond, Eelco Tanghe, Rick de Graaf, Duco Westerhof (leider), Jelmer van der Meer, Taede Westra, Feitzen Talsma en Ramon Hoogerhuis

Zittend van links naar rechts: Cor Grond, Andre Bambach, Robin Hamer, Steven de Bruin, Willem de Jong, Erwin de Boer, Simon Houtsma en Jakob Dijkstra

Nadat Tzummarum een periodetitel had gepakt en Marrum eennalaatste werd, was duidelijk dat deze twee teams het moesten uitvechten voor wat betreft een plek in de Vierde Klasse. De eerste wedstrijd werd in Marrum gespeeld en deze wedstrijd ging met 4-1 verloren voor de Tzummarumers. Teleurstellend, gezien het aantal kansen en veldoverwicht. Bij een 4-0 achterstand wist Tim Grond in de laatste minuten de enige goal van Tzummarum te scoren. Achteraf bleek dit een hele belangrijke.

Zaterdag 23 mei moest Marrum het in Tzummarum opnemen en een 4-1 voorsprong verdedigen. De entourage was fantastisch: het weer was goed, langs het veld stond het vol met supporters, er hingen spandoeken en het onthaal van de spelers ging gepaard met vuurwerk en rood-witte rookbommen. Oftewel, aan alles was te zien dat het leeft! Onder leiding van de prima fluitende scheidsrechter Struijs ging Tzummarum vanaf de eerste seconde vol passie op zoek naar een doelpunt. Deze kwam er ook bijna binnen de minuut: de intenties waren direct duidelijk. Nadat er al vele kansen gecreëerd waren, viel dan toch de 1-0. Echter, uit een van de spaarzame aanvallen van Marrum viel de 1-1. Ruststand was uiteindelijk 2-1 in het voordeel van de thuisclub.

Het was duidelijk dat er in de tweede helft nog meer druk op moest en dit resulteerde wederom in handenvol kansen, maar de bal mocht er niet in. Daarentegen was het Marrum dat aan een enkele kans voldoende had en zo de 2-2 en 2-3 binnenschoten. Volledig tegen de verhouding in, maar zo gaat dat wel vaker bij voetbal. Over twee wedstrijden gekeken had Marrum nu een voorsprong van 7-3 met nog ongeveer een kwartier te spelen. De wedstrijd leek gespeeld en Marrum vierde alvast een klein feestje. Een onmogelijke opgave zou het normaal gesproken zijn voor Tzummarum, maar niets bleek minder waar. Vooralsnog wilden de Tzummarumers de wedstrijd winnen voor het in groten getale opgekomen publiek. Zo werden de 3-3 en 4-3 gemaakt. Dit leek om de eer te gaan, want de 90e minuut was aangebroken. Toch werd er nog druk gezet en in de blessuretijd viel de 5-3 binnen. Misschien kon het dan toch nog? Met een allerlaatste slotoffensief werd op de valreep de 6-3 in de kluts in het doel gewerkt. Dit was in de 95e minuut, waar de scheidsrechter na de wedstrijd aangaf dat er op dat moment nog 10 seconden te spelen waren. Over twee wedstrijden gezien was de stand nu 7-7 en dit betekende verlengen.

Wederom nam Tzummarum het heft in handen en scoorde de 7-3 uit een penalty, welke terecht werd gegeven. Dit hield overigens ook in dat Marrum door moest met 10 spelers, vanwege een rode kaart. Vanaf dat moment was het gespeeld, moest Marrum uiteindelijk met 9 spelers verder en liep het thuisteam uit naar 8-3 en 9-3 onder luid gejuich van het publiek. Hier bleef het bij, daar waar de supporters 10-10-10 scandeerden. Na een 4-1 verlies, werd thuis uiteindelijk met 9-3 gewonnen en daardoor promoveert Tzummarum dik verdiend naar de Vierde Klasse. Wat een thriller van een wedstrijd bleek dit achteraf, spektakel van de hoogste klasse. Op deze wijze werd ervoor gezorgd dat V.V. Tzummarum voor de eerste maal in het 78-jarig bestaan promoveert naar de Vierde Klasse. Dit werd gevierd met een rondje op de kar door het dorp en vervolgens een gezellig feest in de kantine.