Vrijwilligers gezocht voor Project Gezinsmaatje

Binnen het jeugd & stadsteam Harlingen en het gebiedsteam Franekeradeel is door hulpverleners geconstateerd dat er behoefte is aan een laagdrempelige vorm van ondersteuning bij gezinnen met (jonge) kinderen. Naast de (professionele) hulpverlening is er soms ook ondersteuning nodig op een ander gebied binnen het gezin. Het kan daarbij gaan om allerlei praktische vragen rondom het huishouden, de verzorging en opvoeding van kinderen. Wanneer er geen personen zijn binnen het eigen netwerk die deze ondersteuning kunnen bieden komt Gezinsmaatje in beeld. Het Project Gezinsmaatje probeert met behulp van vrijwilligers in deze behoefte te voorzien.

Het zal dan vooral gaan om ouders die op een of meerdere gebieden (structureel) een steuntje in de rug kunnen gebruiken en /of nodig hebben. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om alleenstaande en/of jonge moeders die nauwelijks een sociaal netwerk of klankbord hebben. In voorkomende gevallen hebben ze geen baan en weinig contacten. Ze hebben behoefte aan iemand die meedenkt, meepraat en /of meedoet: een gezinsmaatje.

Ouders die zich gesteund weten zullen zich ook sterker gaan voelen doordat zij iemand hebben waarmee ze samen dingen kunnen delen en ondernemen.
Daardoor zullen zij zich minder snel overbelast voelen en kan grotere problematiek worden voorkomen.
(Jonge) ouders die het gevoel hebben alleen te staan in hun leefomgeving, kunnen mogelijk op deze wijze meer betrokken raken bij hun wijk/buurt of stad waardoor zij waarschijnlijk minder risico lopen om in een sociaal isolement te komen. Enkele voorbeelden van activiteiten:

  • Samen de huis aan huis kranten doornemen om naar ( gratis) activiteiten te gaan
  • Samen de bibliotheek bezoeken
  • Samen de kinderen naar bed brengen om het slaapritueel aan te passen
  • Samen met de ouder(s) kijken naar spelmogelijkheden die bij het kind ( de kinderen) pas(t) (sen)
  • Samen boodschappen doen om gezondere en goedkopere voeding te introduceren
  • Ondersteunen bij het voeren van een huishouden in algemene zin.

Werkwijze:
Ouders kunnen via het gebiedsteam aangemeld worden bij het Project Gezinsmaatje.
De coördinator van het project, een medewerker van het welzijnswerk en verbonden aan de vrijwilligerscentrale, zorgt na een intakegesprek vervolgens voor de koppeling tussen het gezin en een vrijwilliger. De coördinator draagt daarna ook zorg voor de ondersteuning, begeleiding en scholing van de vrijwilligers. Waar nodig kan daarbij gebruik gemaakt worden van de deskundigheid van de gebiedsteams. Om het project Gezinsmaatje handen en voeten te geven is de Vrijwilligerscentrale van De Skûle Welzijn begonnen met de werving van vrijwilligers. Daarbij hoort een profielschets:

  • Ervaring in het opvoeden van kinderen, huishoudelijke zaken in algemene zin
  • Empathisch ( invoelend) vermogen
  • Meedenkend en ondersteunend kunnen zijn
  • In staat zijn de zelfredzaamheid van de hulpvrager te stimuleren
  • Initiatiefrijk en ondersteunend kunnen handelen.
  • Kunnen enthousiasmeren en stimuleren
  • In staat zijn tot enige zelfreflectie en voor langere tijd inzetbaar zijn.
  • Bereid tot het bijwonen van themabijeenkomsten/ scholing / intervisie.
  • Beschikbaarheid van (gemiddeld genomen) een dagdeel per week
  • Bij voorkeur woonachtig in Harlingen of Franekeradeel

De vrijwilligers worden ondersteund en begeleid, zij nemen (dus) niet de werkzaamheden van de professionals over maar functioneren vooral als ‘maatje’ in situaties waar een gezin tijdelijk of langdurig een ruggensteuntje kan gebruiken. De kosten van een vereiste VOG verklaring worden vergoed evenals eventuele reiskosten. Voor aanmelding of meer informatie kunnen geïnteresseerden contact opnemen met de Vrijwilligerscentrale van De Skûle Welzijn aan de Godsacker 35 in Franeker (maandagochtend t/m donderdagochtend) en /of het spreekuur in Het Vierkant aan de Johan van Oldenbarneveltstraat 2, 8862 BB Harlingen (maandagochtend en donderdagochtend). Bellen of mailen kan natuurlijk ook via 0517-397800. Mail: info@deskule.nl

Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!