Westerpoort Franeker: Het past als een jas

Westerpoort Franeker, Aansluiten bij de belevingswereld van dementerende ouderen. Sinds begin dit jaar is Franeker een zorgcentrum rijker. Naast de al bekende verzorgingshuizen en servicewoningen is er nu ook een huis waar mensen met dementieproblemen terecht kunnen voor hele specifieke zorg.

In veel zorginstellingen zijn de ruimtes ingericht met projectmeubelen. In zorgcentrum Westerpoort (Franeker), maar vanaf volgend jaar ook het Van Harenshuus (St.-Annaparochie), twee nieuwe locaties van Noorderbreedte, pakken ze dat anders aan. De inrichting – en ook de omgang – moeten aansluiten bij de belevingswereld van dementerende ouderen.

 

Mensen met dementie hebben door hun beschadigde hersenen onder andere geheugenstoornissen. Het korte termijngeheugen is meestal weg, maar alles van vroeger – met name uit de tijd dat ze nog bij hun ouders woonden – is nog wel in tact. Bij de inrichting wordt daarom gekozen voor kleuren, materialen, meubels en voorwerpen die passen bij de periode van het leven van een bewoner die hij zich nog herinnert. Zo hebben de wanden kleuren, is er behang in de woonkamers, oude meubels uit de jaren ’40 en op tafel staan voorwerpen uit die tijd. Ook wordt bij de inrichting rekening gehouden met de streek. Want de volksaard van de Friezen uit Franeker is weer anders dan die van de inwoners uit St.-Annaparochie.

Door deze andere manier van inrichten voelen bewoners zich snel thuis en worden ze gestimuleerd deel te nemen aan activiteiten die ze zich van vroeger herinneren, omdat ze hun omgeving herkennen.

Veilig en geborgen

In de omgang met de bewoners proberen medewerkers aan te  sluiten bij hun belevingswereld, waardoor bewoners zich veilig en geborgen voelen en ervaren ze rust. Zo blijft het gevoel van falen – dat veel dementerende ouderen hebben omdat ze de ‘gewone’ wereld niet meer begrijpen – achterwege. Zoals één van de medewerkers van Westerpoort verwoordde: ”Het past als een jas. De bewoners zitten bij elkaar alsof ze hier al jaren wonen. Je ziet ze rustig zijn en zich hier thuis voelen.’’

Onderling stemmen de medewerkers met elkaar af, waarbij ze worden begeleid door een team van specialisten, waaronder de psycholoog en specialist ouderengeneeskunde (arts).

 

‘Het is lastig om het verschil met de verzorgingshuiszorg te duiden, maar een groot verschil is dat de bewoners van Westerpoort leven in een groep, waarin ze de hele dag door actief of passief mee kunnen doen met alle dagelijkse activiteiten zoals eten koken en wassen’, aldus Simmie Koekkoek, locatiemanager. Kinderen (of andere mensen met gezonde hersenen) vinden het hebben van een eigen appartement vaak erg belangrijk. Onze ervaring leert dat mensen die beschadigde hersenen hebben de eigen spullen en de indeling van het appartement niet meer begrijpen, waardoor ze zich eenzaam en angstig kunnen voelen’.

 

Meer informatie Wilt u meer informatie over Westerpoort of het Van Harenshuus, een rondleiding in Westerpoort of wilt u zich aanmelden? Neemt u gerust contact op met de klantenservice van Noorderbreedte, (058) 280 30 30.

DSC_7982 DSC_8107a DSC_8143 DSC_8199 DSC_8212 DSC_8253 DSC_8263 DSC_8279 DSC_8365 DSC_8367

Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!