1000 kinderen kijken naar Pjutten en beukers in Museum Martena

De tentoonstelling ‘Pjutten en beukers. Friese kinderportretten 1550-1800’ in Museum Martena loopt als een trein. Behalve bij veel volwassenen is de tentoonstelling ook populair bij kinderen. Duizend stuks zijn er in acht weken bij de tentoonstelling geweest. Vanwege dit succes wordt de tentoonstelling twee weken verlengd.

De rondleiders zijn niet aan te slepen in Museum Martena. Of het nou groepen volwassenen zijn of klassen met kinderen, het museum heeft het er druk mee. In acht weken tijd zijn er duizend kinderen in schoolverband naar het museum geweest. Daarnaast komen er ook gezinnen kijken. De kinderen verbazen zich vooral over de uitbundige kostuums, die vaak niet laten zien of het jongens of meisjes zijn. En jongens in een jurk, dat begrijpen ze niet zo goed. ‘Ze leren heel snel hoe je een jongen van een meisje kunt onderscheiden’, vertelt Minka Smit, een van de rondleiders.

Het zijn kleine dingen: een ketting schuin over de borst? Een jongen. Een parelkettinkje om de hals? Een meisje. Een mandje fruit aan de arm? Meestal een jongen. Een mandje bloemen daarentegen wijst vrijwel altijd op een meisje. De  volwassenen zijn trouwens niet beter in het vaststellen van het geslacht. ‘Van de broertjes Juw en Homme van Harinxma denkt bijna iedereen dat ze meisjes zijn’.

Pjutten bij de pjutten

Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!