Donderdagavond 20 september was het AD-symposium in theater De Koornbeurs in Franeker. Een avond voor de ondernemers van Waadhoeke. Er kwamen zo’n 200 ondernemers om kennis te maken met elkaar en verbindingen te zoeken tussen elkaar. Zij kunnen als “Wonderen van Waadhoeke” worden beschouwd. Wethouder Caroline de Pee en presentator Roelof Lousma lieten in vier filmpjes de innovatieve en duurzame activiteiten zien van bedrijven en dat je ook vanuit Waadhoeke de hele wereld kunt bedienen. Trendwatcher Adjiedj Bakas deed een toekomstvoorspelling voor het Jaar van het Varken en technologie. Het was een zeer geslaagde avond.

Wonderen van Waadhoeke

Jasper Reijgers van Faber Audiovisuals vertelde dat zij technologische hoogstandjes van LED-schermen, vloeren en verlichting verhuren over de hele wereld. Er werken bijna 200 mensen bij dit bedrijf. Maar het krijgen van nieuwe mensen gaat moeizaam. Daarom starten zij een eigen interne opleiding in Sint Annaparochie waar ze nog mensen voor zoeken. Hoe uniek is dat!

Cornelis Terpstra, voormalig hoofdklasse kaatser, wilde van de kaatswant problemen af. Hij is daarom in zijn achtertuin begonnen met het maken van kaatswanten. Inmiddels maakt hij ook shorttrack- en fietsschoenen van carbon. Een keihard materiaal dat gemakkelijk te vormen is. Dit doet hij onder andere voor Sjenkie Knegt en een aantal andere topsporters.

Wietze Rosier en Siebe Greidanus hebben een landbouwmechanisatiebedrijf. Zij zagen toekomst in het gebruik van de gassen die vrijkomen van koeienmest. Ze hebben een nieuw kleppensysteem gemaakt in een trekker motor die op aardgas rijdt. Hierdoor kan een trekker op het gas van mest rijden. Volledig energieneutraal, dus erg goed voor het milieu.

In Franeker staat bij D&O Bouwglas een machine die glas en spiegels kan bewerken. Deze machine is de enige in Noord-Nederland. Sebastiaan Douma vertelde dat ze glas en spiegels gebruiken voor bijvoorbeeld vitrines en etalageramen voor o.a. het Van Gogh museum en Kröller-Möller museum. Speciale glazen overkappingen of gevels. Ze hebben ervoor gekozen om geen massaproductie te doen maar voor speciale klantopdrachten te kiezen. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen.

Adjiedj Bakas, de trendwatcher die bekend is van o.a. BNR Nieuwsradio en de Telegraaf, maakte zijn toekomstvisie zichtbaar en bijna tastbaar in de zaal. Hij zegt dat de chinezen 2019 tot het jaar van het varken hebben benoemd volgens hun astronomie. China heeft grote invloed op de wereldeconomie, wat betekent dat er zaken worden gedaan met gezond verstand, loyaliteit en goedaardigheid. Maar ook met geduld, weerstandsvermogen. Hij voorspelt dat de komende jaren de technologie verder gaat oprukken. Maar zal het niet altijd winnen. We moeten als mensen zelf bedenken hoe we de technologie op een juiste manier inzetten. Creativiteit van mensen blijft belangrijk.

Organisatie

De organisatie van het AD-symposium was in handen van: AD-commissie, Commerciële Club Noordwest Friesland, Rabobank Noordwest Friesland, H&N/OVF (winkeliers/ondernemersvereniging Franeker), NDC Mediagroep, Franeker Courant en Gemeente Waadhoeke.

Foto door: Joachim de Ruijter

Op de foto nemen Ide Jan Woltman (voorzitter stichting AD) en wethouder Caroline de Pee de spiegel van Sebastiaan Douma van D&O Bouwglas in ontvangst. Naast heer Woltman staan, Jasper Reijgers (Faber Audiovisuals), Wietze Rosier (Landbouwwerktuigbedrijf Rosier en Greidanus).

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn
error: Bericht Beveiligd!