Allergische reacties zijn beter te voorkomen door duidelijke etiketten

Uit een onderzoek van het UMC Utrecht en TNO Wageningen blijkt dat 46 procent van de mensen met een voedselallergie één of meerdere allergische reacties krijgt door verkeerde of onvolledige voedseletiketten. Kennelijk neemt de voedingsindustrie het niet zo nauw.

Het onderzoek vond plaats onder 157 mensen met een voedselallergie. In driekwart van de gevallen was de boosdoener een allergeen dat niet op het etiket vermeld stond. Er zijn 14 allergenen, die wettelijk vermeld moeten worden in de ingrediëntendeclaratie. Dit zijn gluten bevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.

De allergenen moeten in een onderscheidende typografie vermeld worden, dus vetgedrukt, onderstreept, cursief of in een andere kleur. In de praktijk is het meestal vetgedrukt, want dat hebben de brancheverenigingen afgesproken. De vermelding van allergenen wordt zo duidelijker en overzichtelijker, maar natuurlijk alleen als ze daadwerkelijk vermeld worden! In een jaar tijd kreeg 46 procent van de mensen met een voedselallergie één of meerdere allergische reacties door verkeerde of onvolledige voedseletiketten. Zes van hen belandden hierdoor op de spoedeisende hulp.

De meeste allergische reacties waren het gevolg van het eten van brood, koekjes en chocola, gevolgd door soep, ijs en vleesproducten. In 41 procent van de gevallen ging het om voorverpakt eten. Na een allergische reactie stuurden de deelnemers een monster van het product op voor analyse naar TNO. Hieruit bleek dat in de helft van de producten waarop helemaal geen waarschuwing stond, toch allergenen zaten zoals melk, ei, pinda of hazelnoot. Soms ging het om wel 4 verschillende allergenen. In producten waarop wel een allergenen waarschuwing stond, klopte deze niet altijd met wat in het product gevonden werd.

TNO-onderzoekster Marty Blom: “Dit onderzoek laat voor het eerst zien dat de onduidelijke allergiewaarschuwingen ook daadwerkelijk tot allergische reacties leiden. Als er geen waarschuwing op staat, dan kunnen er dus wel allergenen inzitten. En omgekeerd: allergenen waarvoor gewaarschuwd wordt, worden vaak niet aangetroffen. Mensen weten gewoon niet waar ze aan toe zijn en negeren dus ook regelmatig de etiketten omdat ze er niet van op aan kunnen.” De onderzoekers willen dat er betere Europese regelgeving komt die aangeeft wanneer er wel of niet gewaarschuwd moet worden voor allergenen, net zoals in Australië en Nieuw-Zeeland al bestaat.

Persoonlijk lijkt het mij beter dat de wetgeving goed nageleefd wordt. Als de allergenen goed vermeld worden en dus niet ten onrechte niet of juist uit voorzorg wel vermeld worden, terwijl ze er niet inzitten, wordt het etiket betrouwbaar. Mogelijk heeft de voedingsindustrie ook geen weet van de wetgeving of onvoldoende kennis om het goed te vermelden. Daar moeten zij dan mijns inziens eerst mee aan de slag. Regelgeving werkt allen als het wordt nageleefd. En meer regels maakt het niet perse beter.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!