AVC Sexbierum onderuit in Makkum 1 – 2 *foto’s*

Na een uiterst succesvolle start van de competitie toog AVC vandaag met veel supporters en goede moed naar Makkum. Natuurlijk om te proberen de serie winstpartijen tegen de ploeg van trainer Ton Hartman een vervolg te geven en de 1e periodetitel (bijna) te verzilveren.

Hoewel Makkum altijd een lastige tegenstander voor AVC blijkt te zijn, waren de verwachtingen naar aanleiding van de afgelopen weken toch wel hoog gespannen.
Bij de aftrap om 15:00 was het weer grijs en grauw, een slechte voorbode voor het spel van AVC. Makkum zette AVC in de beginfase onder druk en waar onze mannen zich de laatste weken hier vrij goed onderuit kunnen voetballen slaagde dit nu niet echt. Het spel was onrustig en aan opbouwen werd niet of nauwelijks toegekomen. In de 14e minuut sloeg Makkum toe en maakte de 1-0 voor de thuisploeg. De leidsman liet toen al een aantal keer wat vreemde beslissingen zien, maar kon het spel nog redelijk in de hand houden.

In de 19e minuut moest goalie Maikel Hartman nog reddend optreden, anders was er al tegen een 2-0 achterstand aangekeken. AVC kreeg in de 1e helft nog wel een aantal mogelijkheden. Onder andere middels Durk Ennema die goed doorzette, maar niet in scoringspositie kon komen. Daar op volgend nog voor Rocco Zwart een klein kansje, welke helaas niet door onze topscorer kon worden afgemaakt. Vlak voor rust kwam AVC nog richting de goal van Makkum zonder echt gevaarlijk te worden voor keeper Hyltje Bosma.

Makkum ontregelde het spel van AVC op het middenveld met name door Jouke Vlasbloem, die een aantal keer opzichtig naar de grond ging zonder noemenswaardig geraakt te worden. Enkel om te provoceren. Blijkbaar werkte dit, aangezien AVC minder goed speelde en het ook niet kon oppakken. De wedstrijd werd bij tijd en wijle ook meer een praatshow door de scheidsrechter die niet alles goed aanvoelde, soms warrige beslissingen had en teveel in discussie ging.

In de 30e minuut werden de lampen al ontstoken op deze middag om het zicht te verbeteren, helaas ging dit niet op voor het spel. Het Makkummer publiek veerde nog even op voor rust, omdat werd gedacht dat er recht was op een penalty na een redding van Maikel Hartman, maar dat werd door de scheidsrechter afgewezen.
Na rust werd Folkert Bakker ingebracht om wellicht wat meer voetballende oplossingen mogelijk te maken. Inmiddels was het begonnen te regenen en was het ook langs de kant voor de supporters bikkelen. Het spel verbeterde niet echt. Hoewel Rocco Zwart wel in het begin van de 2e helft alleen voor de keeper opdook, de laatste weken een zekere goal. Vandaag slaagde dit helaas niet, zodat het de wedstrijd niet kon doen kantelen.

Na wederom een “blessure” bij Makkum werd de bal buiten het spel gebracht en mocht AVC deze weer in het spel brengen en verwachte Makkum deze weer terug te krijgen. De bal kwam terecht bij Pieter van der Schoot die de bal met een fraai (te?) hard schot richting de keeper schoot. Deze had hier niet op gerekend en zo kon het gebeuren dat de bal pardoes in de kruising belande en het 1-1 werd. Uiterst miraculeus, de scheidsrechter wist niet wat hij hier mee aan moest en keurde het doelpunt goed. Hiermee was natuurlijk het hek van de dam en de leiding weg.

Er waren een aantal voorvallen te zien die niets met voetballen te maken hadden en puur uit frustratie en irritatie gebeurden. Het meeste ontging de scheidsrechter, bijvoorbeeld keeper Bosma die Johannes Van Der Veen zonder een bal in de buurt vol op de borst sloeg. Uiteindelijk kreeg Makkum een penalty mee, vanuit mijn positie kon ik niet beoordelen of deze terecht was of het een “goedmakertje” betrof. Deze werd goed ingeschoten en zo kwam Makkum weer op voorsprong, 2-1.
Na wederom minder sportief gedrag van Jouke Vlasbloem mocht deze ineens met rood vertrekken, zodat AVC nog een periode met een man meer speelde. Echter in voordeel kon dit door AVC niet worden omgezet en werd er helaas met 2-1 verloren.

De koppositie blijft wel behouden en het behalen van de 1e periodetitel ligt nog steeds in eigen hand. Alleen de riante 1e positie met ruime voorsprong is nu verminderd tot slechts 2 punten voor op Makkum en op de nieuwe nr. 3 Scharnegoutum tot 4 punten.
Volgende week naar Garyp tegen middenmotor V en V ’68, dan maar weer proberen de juiste vorm terug te vinden en de punten mee te nemen naar Sexbierum-Pietersbierum. De mannen hebben al wel laten zien dat er veel in dit team zit en er genoeg ruimte is om nog verder te groeien. Na 1 mindere wedstrijd is dit natuurlijk niet verandert.

Hoewel de “ouwe” Hartman nu dan wel (weer) heeft gewonnen, wacht er nog de thuiswedstrijd voor AVC en onze Hartman-boys tegen Makkum om dit verlies te herstellen.