Bedrijfsbezoek Gemeentebelang Akkerman investgroup BV Franeker: Aldi en Nij Fritsho?

Bedrijfsbezoek Gemeentebelang Akkerman investgroup BV Franeker

Op een maandagavond in november bracht Gemeentebelangen in de personen van Herre Hof, Lute Pen en Kees Arendz een bedrijfsbezoek aan de Akkerman Investgroup BV in Franeker.

Wij werden hartelijk ontvangen door CEO Jan Harmen Akkerman in het grote en mooie bedrijfspand ‘Blockbuilding’ aan Het Want. Jan Harmen kwam als 6-jarige jongen met zijn ouders in Franeker wonen. Zijn vader was ambtenaar bij de gemeente Menameradiel. Al op heel jonge leeftijd verdiepte Jan Harmen zich in de opkomende ICT wereld. Het begon zoals bij veel beginners, met het maken van websites voor andere bedrijven. Een van de eerste bedrijven was Prinsbouw. Daarna volgden al vlot een aantal supermarkten en nog grotere bedrijven. De huidige ICT tak van het bedrijf bestaat uit liefst 40 medewerkers. Die werken niet alleen vanuit Franeker maar ook in het buitenland, waaronder Portugal. Het bedrijf is in staat om complexe ICT systemen te vervaardigen.

In 2015 belandde Jan Harmen met zijn bedrijf in de brandstofbranche. Zo ontstonden de onbemande tankstations TanQyou die ook in directe omgeving van Franeker te vinden zijn. Het zijn er momenteel 36 tankstations maar je kunt niet spreken over een keten van tankstations. Dit omdat Akkerman TanQyou zich vooral richt op het transformeren van mobiliteit. Zo is een systeem ontwikkeld dat de cliënt bij de pomp herkent (My TanQyou). Heel handig bij facturering achteraf en in samenhang met bijvoorbeeld parkeerkosten. Jan Harmen verwacht dat onze mobiliteit in Europa binnen tien jaar totaal is veranderd. Daar speelt het bedrijf nu sterk op in door bredere digitale dienstverlening op de markt te zetten. Het systeem van cliëntherkenning is uniek en wordt inmiddels aan diverse tankstationketens in Europa geleverd.

Sinds 2008 is de Akkerman Investgroup BV ook in het Vastgoed actief. Zo werd het kassencomplex van Empatec in Menaam aangekocht en het bedrijfsterrein bij Dronryp (Westerpolder) in ontwikkeling gebracht. Nagenoeg alle wonen en werkenkavels in zowel Menaldum als Dronrijp zijn inmiddels verkocht. Binnenkort volgt de uitbreiding van een 2e fase bedrijfskavels in Menaldum.

Jan Harmen wil Gemeentebelangen nog graag een primeur aanreiken. Of liever gezegd zelfs twee.

Het terrein van het voormalige schoonmaakbedrijf Vlietstra aan de Harlingerweg kocht hij eind 20202 aan. In het verleden stond hier de meubelfabriek van Fristho. Ooit behoorde de meubelfabriek tot de  top 5 van vooraanstaande meubelmakers in Nederland. Inmiddels is er gestart met het saneren van de bedrijfsgebouwen van Vlietstra. De astbesthoudende daken zijn al weg. Akkerman heeft het plan om een aantal prachtige appartementen, in dezelfde stijl als van de oorspronkelijke meubelfabriek, te realiseren. Het complex gaat ‘Nij Fristho’ heten en is bedoeld voor de ‘verschillende generaties’. Gelukkig blijft de beeldbepalende stenen schoorsteen in de plannen van Akkerman in volle glorie staan.

De tweede primeur is dat Akkerman Investgroup  aan Het Want graag uitbreiding en nieuwbouw wil gaan realiseren. In deze uitbreiding tussen de ‘Blockbuilding’ en sportcentrum ‘Shape’ is volgens Jan Harmen ook ruimte voor een Aldi supermarkt, waarvan eerder sprake is geweest op de Vlietstra locatie. Hierover zijn al vergevorderde besprekingen gaande. Om de doorstroming op de invalsweg Franeker in te bevorderen wil Akkerman de afslag naar het Want en woonwijk Witzens vervangen door een Ovonde. .

Omdat het al laat wordt en Jan Harmen ’s nachts nog naar Portugal vliegt, laten wij het hierbij en wensen hem een prima vlucht.

Gemeentebelangen heeft met dit werkbezoek een prachtig kijkje achter de schermen van dit bedrijf kunnen krijgen. Waarvoor dank.

Hieronder graag nog een schets/foto van ‘Nij Fristho’ ??

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!