Bent u al AED-vrijwilliger / Burgerhulpverlener?

Franeker – Zeventien van de vierentwintig Nederlandse ambulanceregio’s hebben de handen ineengeslagen en samen een nieuw systeem opgezet om ruim veertigduizend burgerhulpverleners/AED-vrijwilligers te alarmeren wanneer in hun buurt iemand met ernstige hartproblemen snel hulp nodig heeft. De ambulancediensten hebben zich hiervoor verenigd in de stichting Hartslag voor Nederland. De nieuwe stichting is een belangrijke stap op weg naar een uniform landelijk alarmeringssysteem voor burgerhulpverleners/ AED-vrijwilligers.

Hartslag voor Nederland heeft per 1 november 2012 een nieuw alarmeringssysteem in gebruik waarmee de regionale meldkamers ambulancezorg van de zeventien aangesloten regio’s na een 112-melding de dichtstbijzijnde vrijwilligers in actie brengen.

De vrijwillige hulpverleners krijgen bij hun melding vanaf dat moment niet alleen een adres waar hun levensreddende inzet gevraagd wordt, maar ook een directe link naar een routebeschrijving wanneer ze in het bezit zijn van en smart Phone.  Het nieuwe systeem, met de naam HartslagNu, vervangt twee andere systemen die nu nog worden gebruikt om de vrijwilligers te alarmeren, AED-Alert en AED-locator. In HartslagNu zijn ook de locaties opgenomen van ruim 5000 AED’s, de apparaten waarmee een haperend hart weer op gang kan worden gebracht en levens kunnen worden gered.

De ambulancediensten weten dat er nog heel veel AED’s zijn op voor het publiek toegankelijke plaatsen die niet zijn aangemeld door de eigenaren en daardoor niet in het systeem zijn opgenomen. Het aanmelden van AED’s kan via de website http://www.hartslagnu.nl/

Mensen die zich willen aanmelden als AED-vrijwilliger/burgerhulpverlener kunnen dat ook doen via de website. http://www.hartslagnu.nl/ Burgerhulpverleners/AED-vrijwilligers die zich aanmelden, moeten in het bezit zijn van een geldig certificaat AED-hulpverlener. AED en reanimatiecursussen worden in veel plaatsen gegeven. Op de website is ook te zien welke ambulanceregio’s zijn aangesloten bij de stichting Hartslag voor Nederland en gebruik (gaan) maken van HartslagNu.

Jaarlijks krijgt één op de 1000 Nederlanders te maken met een hartstilstand. Dat zijn er ruim 15.000 per jaar, oftewel ruim veertig per dag. Snelle hulp via HartslagNu kan de overlevingskans bij een hartstilstand sterk laten stijgen! In regio’s waar een goed netwerk van vrijwilligers en AED’s is opgebouwd, is dat inmiddels met wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

Tijd om u op te geven als hulpverlener? dat kan op:  http://www.hartslagnu.nl/, want kijkers zijn er genoeg!

error: Bericht Beveiligd!