Bijna 101 en nog steeds autorijden

Freerk Idzenga uit Oosterbierum is bijna 101 maar rijdt nog steeds auto. Vandaag ontving deze kwieke 100-jarige van burgemeester Veenstra opnieuw zijn rijbewijs. Meneer Idzenga is blij dat hij weer door de keuring kwam. Aanstaande zaterdag 13 juni brengt de burgemeester een bezoek aan meneer Idzinga om hem te feliciteren met zijn 101e verjaardag.

Freerk Idzenga  is geboren op 13 juni 1914 aan Het Fiskerspaed in Oosterbierum. Net voor de eerste wereldoorlog en de mobilisatie in Nederland. Maar daar merkte hij niets van want hij lag fijn in de kribbe in de bedstee. In 1935 leerde Freerk zijn vrouw Klara kennen. En op 25 mei 1939 zijn zij getrouwd.  In september 1939 brak de mobilisatie uit en moest Freerk zich melden als militair in Leeuwarden. Vanuit daar werd hij naar Haarlem gestuurd, maar toen Nederland werd bezet door de Duitsers is hij terug naar Friesland gegaan. De volgende vier jaren waren vreselijk. Veel armoede en constante angst. Na vier jaar van onderdrukking was er eindelijk vrijheid.

Na de oorlog heeft Freerk een tijdje als timmerman gewerkt bij een timmerbedrijf.

In 1947 is hij voor zichzelf begonnen met het slopen van huizen en het verkopen van tweedehands materialen en meubelen. Vanaf de jaren ’70 is het echtpaar veel op reis geweest met de camper. Deze reizen hebben ze samen zo’n 30 jaar kunnen maken. Zijn vrouw Klara is vijf jaar geleden overleden, na een gelukkig huwelijk van bijna 71 jaar. Zij hebben vier kinderen gekregen;  Ids (1941), Foeke (1945), Tineke (1948) en Jellie (1951). Daarnaast zijn zij gezegend met 10 kleinkinderen en 20 achterkleinkinderen.

Op dit moment geniet Freerk nog van een goede gezondheid. Hij woont nog zelfstandig en geniet van het goede leven. Hij rijdt zelf dus nog auto, mag graag een eindje fietsen en kookt graag zijn eigen potje. Daarnaast geniet hij enorm van zijn tuin. De afgelopen jaren heeft hij zijn levensverhaal zelf op papier gezet en er een echt boek van gemaakt. Zijn grote hobby is biljarten. Daarnaast doet hij soms mee aan een wedstrijd en heeft ook al een aantal prijzen gewonnen. Hij geniet volop van het leven en zijn familie!

15 06 11 rijbewijs 100jarige Idzenga

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!