Biljartvereniging De Stins, heeft prachtig nieuw onderkomen *film*

Biljartvereniging De Stins

Geschiedenis:

Op 1 juni 1972 is de Biljartvereniging De Stins in Franeker opgericht. In het voormalige Dienstencentrum voor bejaarden in de Botniasteeg stonden de eerste biljarttafels.

De vereniging heeft door de jaren heen zo’n 60 tot 80 leden gehad. Voor het grootste gedeelte gaat het om een vorm van Dagbesteding waarbij het maken van caramboles ondergeschikt is aan de gezelligheid en onderlinge ontmoeting. Vaak gaat het om ouderen soms alleenstaand met een smalle beurs die zo actief blijven in het sociale verkeer. Deze voorziening kan niet alleen van de contributie van de leden bestaan omdat deze voor iedereen betaalbaar moet blijven. Financiële ondersteuning van de gemeente en derden blijft nodig. Tot vorig jaar had de vereniging onderdak in het Botniahuis, onderdeel van Patyna zorg.

Helaas heeft de vereniging begin 2020 plaats moeten maken voor andere vormen van Dagbesteding in deze zaal en is daardoor dakloos geraakt.

De huidige situatie:

Sinds anderhalf jaar is het bestuur in een actieve dialoog met de gemeente op zoek gegaan naar een vervangende locatie. Dit heeft geresulteerd in een bedrijfshal (Amperestraat 38) in een bedrijvencentrum even buiten de stad maar goed bereikbaar met auto en fiets. Deze hal meet 10 x 20 meter (200 m2) en is heel goed geschikt voor ons nieuwe biljartcentrum.

In dit nieuwe biljartcentrum is iedere biljartliefhebber in de gemeente Waadhoeke  welkom om kennis te maken met de activiteit/sport en lid te worden van de vereniging. Er zullen allerlei competities en toernooitjes georganiseerd gaan worden. Met de leden zal een rooster van bar/zaalbezetting worden gemaakt zodat de zaal zowel overdag als ’s avonds en in de weekenden toegankelijk is. Onderhoud en schoonmaak wordt ook door de leden gedaan.

Voor het geschikt maken van de bedrijfshal voor onze biljarttafels en meubilair moesten er een aantal grote aanpassingen gedaan worden. Het plafond moest verlaagd worden naar 3 meter, de vloer heeft vloerverwarming nodig om het aangenaam en energiezuinig te maken, de wanden moesten weer netjes gemaakt worden, een tochtportaal en de toiletten moeten aangepast worden. Ook hebben wij gezellig meubilair en een bar met voorzieningen nodig.

Vooral de inzet van eigen leden tot ruim 1200 vrijwilligersuren heeft bijgedragen aan een prachtige zaal die met veel saamhorigheid tot stand is gebracht.

Het sociale- en ontmoetingskarakter is groot vooral ook omdat de zaal elke dag van 9.00 tot 21.00 uur toegankelijk is.

Op vrijdag 10 september heeft sportwethouder Caroline de Pee van de gemeente Waadhoeke de officiële opening verricht. Zie hiervoor bijgevoegd filmpje. Dit laat naast de opening ook zien wat allemaal moest gebeuren voordat gebiljart kon worden.

Biljartvereniging De Stins

DE Volgende filmpjes zijn van de hand van onze cameraman Rinus Bouma

de Opening:

Diverse werkzaamheden

Het monteren van de biljarttafels

 

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!