Boukje Tol maakt eerste AutoMaatje-rit van Fryslân

De Skûle Welzijn start in Waadhoeke met ANWB AutoMaatje. Binnen Fryslân is dit een nieuwe aanpak waarbij vrijwilligers met hun eigen auto minder mobiele plaatsgenoten terugbrengen in de maatschappij. Wethouder Boukje Tol zal op 3 oktober om 16.15 uur bij Dorpshuis Nij Franjum in Marsum de eerste rit maken met een minder mobiele inwoner van Waadhoeke. We nodigen u hierbij van harte uit om aanwezig te zijn bij deze feestelijke eerste rit.

Groot maatschappelijk probleem

Ruim 1.000.000 mensen in Nederland raken steeds meer geïsoleerd van de buitenwereld omdat hun mogelijkheden om naar buiten te gaan steeds beperkter worden. Dat komt bijvoorbeeld door leeftijd of gezondheid. Zelf met de auto rijden zit er vaak niet meer in en steeds een beroep doen op de naasten is moeilijk.

Bij ANWB AutoMaatje vervoeren plaatsgenoten met hun eigen auto minder mobiele mensen die niet meer zelf voor vervoer kunnen zorgen of lastig van de bestaande vervoersdiensten gebruik kunnen maken. Door ANWB AutoMaatje Waadhoeke kunnen ook minder mobiele mensen weer deel uit maken van het sociale en maatschappelijke leven. Dit kan zijn naar de kapper, de huisarts, het ziekenhuis, maar ook weer lekker op de koffie bij een vriendin.

Waadhoeke eerste AutoMaatje in Fryslân

ANWB AutoMaatje is een samenwerking tussen de Skûle Welzijn, gemeente Waadhoeke, ANWB en veel enthousiaste vrijwilligers uit Waadhoeke. Het initiatief is ontstaan vanuit een overleg van vrijwilligersorganisaties waar de behoefte aan een extra voorziening op het gebied van vervoer binnen plattelandsgemeenten naar voren kwam.

ANWB AutoMaatje is opgericht in december 2016 en inmiddels actief in 75 gemeenten in Nederland. Waadhoeke is de eerste gemeente in Fryslân die meedoet.

Hoe werkt het?

Wie gebruik wil maken van ANWB AutoMaatje Waadhoeke, belt uiterlijk twee werkdagen van tevoren met ANWB AutoMaatje Waadhoeke (06-1842 2894). De medewerker van de Skûle Welzijn koppelt de deelnemer aan een van de beschikbare vrijwilligers in de buurt en vertelt wat het ongeveer gaat kosten. De vrijwilliger komt op het afgesproken tijdstip voorrijden. De deelnemer rekent na afloop contant af met de vrijwilliger op basis van de gereden kilometers. Hiervoor wordt 30 cent per kilometer gerekend.

Dorpen- en wijkenconferentie Waadhoeke

Na de openingsrit van Boukje Tol begint de dorpen- en wijkenconferentie in het MFC in Marsum (om 16.30 uur). Hierin staat het onderwerp leefbaarheid in de dorpen centraal; ANWB AutoMaatje sluit hier goed bij aan.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!