College Littekens in het Landschap bij de Academie van Franeker, 27 april 20.30 uur.

Fotograaf Janne van Gilst informeert tijdens het college  over haar onderzoek naar miltvuurbosjes in het Friese landschap.

Miltvuurbosjes zijn landschapselementen die vooral in het Noorden van Nederland nog voorkomen. De bosjes markeren de plek waar in de loop van de 19e eeuw met miltvuur besmet vee is begraven. Omdat de miltvuurbacterie eeuwenlang kan overleven, kunnen de bosjes nog steeds gevaarlijk zijn.

De kennis over de locaties van deze bosjes bestaat alleen nog in het lokale geheugen van Friesland. Door middel van fotografie en geluidsopnames legt Janne de verhalen die zij tegenkomt vast. Met behulp van excursies, een website en exposities deelt zij haar bevindingen met publiek. Zo maakt ze verborgen geschiedenis zichtbaar en toegankelijk.

Sinds 2020 werkt Janne op verschillende locaties in Friesland aan haar project over miltvuurbosjes. De analoge foto’s verwerkt ze in haar eigen fotolab. Hierbij maakt ze gebruik van de 19e-eeuwse fotografische techniek cyanotypie, ook wel blauwdruk genoemd.

In 2021 was zij te gast bij Kunsthuis SYB in Beetsterzwaag. Op dit moment is zij als ‘artist-in-residence’ te gast bij Het Lage Noorden in Marrum.

Het publiekscollege start op woensdagavond 27 april om 20.30 uur in de collegezaal van de Academie van Franeker. Toegangskaartjes zijn vanaf 20.00 uur verkrijgbaar bij de collegezaal in de Botniastins, Breedeplaats 1 te Franeker.

Meer informatie: www.academiefraneker.nl/agenda/college-door-janne-van-gilst-littekens-in-het-landschap/

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!