Wie een (voedsel)allergie heeft, lijkt maar één optie te hebben: de allergenen vermijden. Dat kan heel lastig zijn en als het mislukt, kunnen de gevolgen dramatisch zijn. Wat zijn de nieuwste inzichten over allergieën en hebben allergenen ook een zwak punt – een Achilleshiel – waarop we ze kunnen aanpakken? Daarover spreekt Harry Wichers bij de Academie van Franeker op woensdag 14 juni tijdens zijn publiekscollege ‘De Achilleshiel van allergie’.

Geen kruid tegen gewassen
Lang leek het alsof er geen kruid is gewassen tegen voedselallergieën: wie ergens allergisch voor is, moet ervoor zorgen die stof niet binnen te krijgen. In de praktijk kan dat nogal eens lastig zijn en lukt het niet altijd. Bij sommige allergieën kan dat dramatische gevolgen hebben.

De Griekse held Achilles leek onkwetsbaar en onverslaanbaar, maar bleek uiteindelijk tóch een zwakke plek te hebben: zijn hiel. Hebben allergieën ook zo’n zwakke plek, waarmee ze ‘getackeld’ kunnen worden? De nieuwste wetenschappelijke inzichten lijken daar wel op te duiden, vertelt Harry Wichers in zijn publiekscollege. Hij zet uiteen wat allergieën zijn en hoe lastig die soms zijn te onderscheiden van niet-allergieën. Ook vertelt hij aan welke benaderingen wordt gewerkt om het leven met mensen met een allergie aangenamer en veiliger te maken.

Interactie tussen voedsel en het immuunsysteem
Prof. dr. Harry Wichers is senior scientist bij Wageningen Food & Biobased Research met de specialisatie nutritionele immunologie. Zijn onderzoek richt zich op de interacties tussen voedsel, de bestanddelen daarvan en het immuunsysteem. Doel van zijn onderzoek is bij te dragen aan het ontwikkelen van voedselproducten die immuun functies en -ontwikkeling kunnen ondersteunen, vaak voor specifieke doelgroepen. Eiwitten zijn een belangrijk speerpunt in Wichers’ onderzoek.

Het publiekscollege vindt plaats op woensdag 14 juni in de collegezaal van de Academie van Franeker (Botniastins, Breedeplaats 1, Franeker). Aanvang: 20.00 uur. Toegangskaartjes à 10 euro zijn vanaf een halfuur voor aanvang verkrijgbaar in de Botniastins. Reserveren kan via academiefraneker.nl

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn
error: Bericht Beveiligd!