De dieetcoach: Stoplichtsysteem

Vanaf deze dinsdag schrijft Dieetcoach Irene van der Vuurst wekelijks een inhoudelijk artikel over van alles wat met voedsel te maken heeft, ze doet dit uit eigen naam! Ze deed dit al wekelijks in de Extra, maar helaas deze krant is niet meer. Wij nemen het stokje over en plaatsen haar artikel wekelijks. Daarnaast staat er boven in de blauwe menu balk een kopje met “Dieetcoach” hier kunt u de artikelen altijd terug vinden.

Hier het eerste artikel op FranekerActueel.nl

De dieetcoach: Stoplichtsysteem 

Zes grote multinationals, Coca-Cola, Mars, Mondelez, Nestlé, PepsiCo en Unilever, lobbyen in Europa voor de introductie van een nieuw stoplichtsysteem voor de voedingswaarde op hun producten. Maar Foodwatch waarschuwt dat dit systeem de zaken wel erg rooskleurig voorstelt. Dit komt omdat de fabrikanten bij de normering uitgaan van kleine portiegroottes en niet van de voedingswaarde per 100 gram.

Producten als Nutella, Lion en chips verliezen daardoor alle rode markeringen en vallen met hun voedingswaarde in de oranje of zelfs groene categorieën. Snoepjes van 5 tot 10 gram krijgen zelfs nog geen rood licht voor suiker als ze voor bijna 100% uit suiker bestaan. En dat terwijl iedereen weet dat er natuurlijk veel meer dan zo’n kleine portie per keer wordt gegeten.

De gebruikte rekentool gaat uit van <1% per portie van de totale ingenomen kcal, vet, verzadigd vet, suiker en zout per portie. Als de portie dan klein genoeg is, lukt het om hieraan te voldoen. Een pepermuntje van 3 gram levert immers maximaal 12 kcal en 3 gram suiker, 0 gram vet en 0 gram zout. Dit blijft onder de maximaal 10 energieprocent suiker, zoals de World Health Organisation (WHO) aanraadt.

Een vrouw mag immers gemiddeld 2000 kcal  gebruiken en hier 10% van is 200 kcal uit suiker. Dat redt je met dat ene pepermuntje niet en je blijft dan net onder de 1%, zoals het nieuwe systeem aanraadt. Zou je het per 100 gram bezien, zit er 98 gram suiker in per 100 gram, dan wordt het een hele andere aanbeveling!! Foodwatch waarschuwt voor het nieuwe systeem: “Het industrievoorstel lijkt vooral bedoeld om groen licht te geven aan een nog hogere consumptie van junkfood. Als zelfs Nutella met 56% suiker en 31% vet, niet één rood licht zou krijgen, moet dit systeem van Coca-Cola, Mars, Mondelez, Nestlé, PepsiCo en Unilever zo snel mogelijk van tafel voordat het miljoenen consumenten misleidt”.

De Consumentenbond zet zich al langer in voor een systeem dat in een oogopslag vertelt hoe (on)gezond een product is. Het Britse verkeerslichtensysteem is daarvan een goed voorbeeld. Het idee is simpel en effectief: op de voorkant van elke verpakking staan de belangrijkste voedingswaarden – vet, verzadigd vet, suiker en zout – in gekleurde vlakjes. Is een vlak groen, dan is de hoeveelheid laag, oranje betekent gemiddeld en rood hoog. Zo krijg je razendsnel informatie over het vet-, suiker- en zoutgehalte van een product én kun je producten makkelijk vergelijken. In dit systeem worden producten per 100 gram vergeleken. Maar volgens Foodwatch houden voedselproducenten de introductie van zo’n systeem in Europa tegen.

Door lobby van de voedingsindustrie kwam er geen duidelijk stoplichtsysteem, maar een veel complexer systeem van de referentie-inname. Dit herkent u aan de vermelding in procenten van de aanbevolen hoeveelheden. Voor velen te ingewikkeld om te begrijpen. Het nieuwe stoplichtensysteem met de sterk afgezwakte criteria is voor de voedingsindustrie zeer gunstig omdat het ervoor zorgt dat producten vrijwel nooit rood worden voor de bovengenoemde voedingstoffen. Het industrievoorstel gaat uit van de hoeveelheid voedingsstoffen per (onrealistisch kleine) portie.

Daarmee geeft het verkeerslichtsysteem juist een geheel verkeerde gezonde indruk aan ongezonde producten. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).

 

 

error: Bericht Beveiligd!