Eise Eisinga had al jong interesse voor astronomie en wiskunde. Die aanleg is in de loop der jaren wat geromantiseerd: de bouwer van het Franeker Planetarium zou zichzelf in de wiskunde hebben bekwaamd en zelfs wiskundeboeken hebben geschreven. Hoe zat het precies met dit ‘wonderkind’? Van wie leerde hij wiskunde? Dat vertelt Arjen Dijkstra bij de Academie van Franeker op 5 juli tijdens zijn publiekscollege ‘De leermeester van Eise Eisinga’.

Autodidact
Eise Eisinga zou zich met nauwelijks hulp van anderen de wiskunde en astronomie hebben eigengemaakt, is jarenlang gedacht. Arjen Dijkstra deed onlangs een spectaculaire vondst die het leven van deze ‘hemelbouwer’ in een heel nieuw perspectief plaatst. Wat is Dijkstra te weten gekomen over de weg waarlangs Eisinga astronomie en wiskunde leerde? En wat zegt dat over het ontstaan van het Planetarium in Franeker? Door de nieuwe ontdekkingen van Dijkstra leren we veel over de plek van wiskunde en wetenschap in Fryslân aan het einde van de achttiende eeuw. In dit publiekscollege licht Dijkstra zijn recente vondst toe en vertelt hij wat die vondst betekent voor onze blik op Eisinga en het Planetarium.

Eisinga-deskundige
Arjen Dijkstra (1979) is directeur van Tresoar, archief, bibliotheek en literatuurmuseum van Fryslân. Hiervoor was hij directeur van het Universiteitsmuseum Groningen. Dijkstra is gespecialiseerd in de geschiedenis van de wetenschap. Hij werkte acht jaar, met tussenpozen, aan een onderzoek naar het leven van Eise Eisinga. In 2021 publiceerde hij De Hemelbouwer. Een biografie van Eise Eisinga. Daarnaast publiceerde hij samen met Mark Hektor It Himelbouwerke, een kinderboek over het ontstaan van het Franeker Planetarium.

Het publiekscollege vindt plaats op 5 juli in de collegezaal van de Academie van Franeker (Botniastins, Breedeplaats 1, Franeker). Aanvang: 20.00 uur. Toegangskaartjes à 10 euro zijn vanaf een halfuur voor aanvang verkrijgbaar in de Botniastins. Reserveren kan via academiefraneker.nl

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn
error: Bericht Beveiligd!