De 2018-editie van Franicker, het historische magazine van de Vrienden van de Stad Franeker, is verschenen.

In dit nummer is een achtergrondartikel gewijd aan de inmiddels door velen bewonderde fontein ‘De Oortwolk’ van Jean-Michel Othoniel op de Breedeplaats. Hierin lezen we waarom er uiteindelijk voor deze plek is gekozen en wat eraan voorafging.

In Franeker ligt de tuin van Groot Lankum. Naar de tuin is onderzoek gedaan omdat die alle kenmerken van een Roodbaardtuin vertoont. Dit onderzoek gaat terug tot 1664 en beschrijft de geschiedenis van de koepel en de tuin die patiënten te voet en per rijtuig ‘een groot genot hebben verschaft,’ aldus het bestuur van het Geneeskundig Gesticht in 1902.

In Franicker 2018 staan twee bijdragen over taal. Een daarvan gaat over Land van Latijn, de zomertentoonstelling in Museum Martena. In een prachtige replica van de voormalige bibliotheekkast staat het oorspronkelijke boekenbezit van de universiteit weer op de plek van herkomst. Onder de schat aan boeken vinden we originele juweeltjes van beroemdheden als Erasmus en Copernicus. Veel boeken zijn geschreven in het Latijn, indertijd de studietaal, maar ook de taal waarin de buitenlandse studenten – soms op gebrekkige manier – met elkaar communiceerden in het land van Latijn.

De andere bijdrage over taal gaat over de activiteiten van het Genoatskap foar Behoud fan ut Franekers. Voorts een interview met Henk Seerden, een ‘Franeker in hart en nieren’ en een artikel over het eerste betonnen huis in Nederland dat in Franeker staat.

Voor degene die geïnteresseerd is WOII, is er een interessante relaas over de periode dat Franeker een garnizoensplaats was. Een restant daarvan vinden we nu nog achter het gemeentehuis: een ogenschijnlijk onbeduidend gebouwtje, dat deel uitmaakte van het radiopeilstation van de Luftwaffe met de codenaam Löwenzahn.

De Franicker is voor 4,95 euro onder andere verkrijgbaar bij Bruna en Primera in Franeker.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!