Dieetcoach: Afspraken over minder zout moeten we met een korreltje zout nemen

De dieetcoach

Afspraken over minder zout moeten we met een korreltje zout nemen   

Er is weer een nieuw overleg geweest om de zoutinname van de Nederlander te verlagen. De overheid heeft een nieuw voorstel voor productverbetering uitgewerkt, waarbij de voedingsindustrie als belanghebbende wordt gezien. Pas binnen 10 jaar moeten strengere grenswaarden voor zout in voeding worden bereikt. En dat terwijl er al langer dan 12 jaar getracht wordt om voedingsmiddelen minder zout te maken.

Ik schreef in november 2008 in mijn column: “De levensmiddelenfabrikanten zijn van plan om het zoutgehalte van hun producten met gemiddeld 12% te verminderen. Dit is dan tot 2010. Vervolgens wil de levensmiddelenindustrie naar een verlaging van zelfs 20 tot 30%”. Hier is dus helemaal niets van terecht gekomen!! De overheid gaf de voedingsindustrie de taak… Dit jaar waarschuwde Voedselwaakhond Foodwatch ons op 13 juli met de zogenaamde zoutmaxdag. Dit was de dag waarop alle mannen van 31-50 jaar  gezamenlijk hun jaarlijkse zoutlimiet overschreden. De zoutlimiet is maximaal 5 gram zout per dag gedurende een jaar. Dit is dus 365 x 5 gram. Deze 1825 gram hadden de mannen al op 13 juli geconsumeerd. Foodwatch maakt zich terecht zorgen of het nu wel echt gaat lukken.

Onze de overheid wil de voedingsindustrie voornamelijk via “prikkels” stimuleren om productverbetering door te voeren. Gemiddeld consumeert een Nederlander volgens het RIVM iedere dag in totaal 7,3 gram zout. Dat is 2,3 gram boven het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Nederlandse mannen tussen de 31-50 jaar eten dagelijks 9,4 gram zout. Bijna twee keer zoveel als het advies waardoor zij dus net over de helft van het jaar al aan hun taks zaten. Teveel zout eten kan leiden tot een hoge bloeddruk (met als gevolg hart- en vaatziekten), een verhoogd risico op maagkanker, nierschade en botontkalking. Wat men vaak niet weet, is dat ook de kans op een herseninfarct toeneemt als we meer zout gebruiken. Driekwart van het zout dat we eten, krijgen we binnen via producten die de voedingsindustrie maakt.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld soepen, sauzen, brood, kaas, kant en klaarmaaltijden en snacks. Onze zoutconsumptie moet dus omlaag. Helaas blijven producenten veel te veel zout in voedingsmiddelen stoppen… De oplossing lijkt simpel: verplicht producenten om het zoutgehalte in hun producten te verlagen via strenge maximumwaarden. Helaas durft de overheid dit nog steeds niet aan. Momenteel is het verlagen van het zoutgehalte in producten een verantwoordelijkheid binnen het “Akkoord Verbetering Productsamenstelling”. Dit is een zelfreguleringsorgaan van de voedselindustrie.

Het resultaat valt tegen: zowel in 2017 als in 2019 concludeerde het RIVM dat er slechts “kleine stappen worden gezet om de dagelijkse inname van zout en suiker te verlagen”. Volgens foodwatch moet niet de voedingsindustrie over onze volksgezondheid waken, maar hoort de overheid dat te doen. Hier ben ik het compleet mee eens. De voedingsindustrie moet ook gezamenlijk stappen nemen. Want als merk x het zoutgehalte verlaagd, gaan wij merk y, die dit niet doet, kopen. Want wij vinden zout eten lekker. Zout wordt niet alleen gebruikt als smaakmaker, maar ook als conserveringsmiddel. Als een product zouter is, is de houdbaarheid langer. U kunt nu zelf ook al proberen minder zout te gebruiken, door bijvoorbeeld te kiezen voor zoveel mogelijk verse producten. Groenten/ bonen/ soep in pot of blik (of zak bij soep) bevatten meer zout dan de verse varianten.

Ook in smaakmakers zit veel zout. Denk hierbij aan bouillonblokjes, ketjap, maggi, tomatenpuree, ketchup, mosterd, sambal en kant en klare mixen voor bijvoorbeeld nasi/bami. Kant- en klare maaltijden zijn ook heel zout. Soms is een vergelijkbaar product van het ene merk veel zouter dan van het andere merk. U kunt dit op de verpakking lezen. Houd er wel rekening mee dat de waardes er per 100 gram op staan. Zelf voegt u vaak veel minder zout toe. Een theelepel zout bevat 2 gram. Vaak zit er dus veel meer zout in producten dan u er zelf in zou doen! En kies ook vaker voor kruidenmengsels zonder zout.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering en u heeft geen verwijzing (meer) nodig.

error: Bericht Beveiligd!