Dieetcoach: Met gezonde voeding netvliesveroudering voorkomen

De dieetcoach

Met gezonde voeding netvliesveroudering voorkomen

Gezond eten kan het risico op leeftijdsgebonden netvliesveroudering (maculadegeneratie) bijna halveren. Dit lukt zelfs bij mensen die erfelijk belast zijn! Een voeding met dagelijks 200 gram groenten, 2 stuks fruit en wekelijks 2 keer vette vis leidt tot goede resultaten. Dit blijkt uit het Rotterdamse Erasmus Gezondheid Onderzoek (ERGO).

Leeftijdsgebonden netvliesveroudering is een chronische oogziekte, waardoor patiënten een grijze vlek in het midden van hun gezichtsveld zien. Het is de belangrijkste oorzaak van blindheid onder ouderen in de Westerse Wereld.

Het risico op de ziekte neemt toe op latere leeftijd. Op 70 jarige leeftijd heeft ongeveer 15 procent van de ouderen de ziekte. “Ondanks dat er nu nog geen behandeling is die de ziekte geneest, kunnen mensen dit risico nog wel positief beïnvloeden én daarmee blindheid op latere leeftijd mogelijk voorkomen”, zegt Gabriëlle Buitendijk, promovendus en oogarts in opleiding van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. “Met een dieet dat veel antioxidanten en omega-3 vetzuren bevat, kunnen mensen het risico op de ziekte op latere leeftijd tot 42 procent verlagen.

Ook vitaminepillen met luteïne en zeaxanthine kunnen uitkomst bieden.” De onderzoekers volgden 4.200 deelnemers van 55 jaar en ouder. Uit de studie blijkt dat een gezond eetpatroon positief effect laat zien op de ontwikkeling van netvliesveroudering na 10 tot 15 jaar. De onderzoekers vonden een beschermend effect van vette vis en groenten en fruit. Ze adviseren 2 keer per week vette vis, zoals makreel, zalm, tonijn of sardientjes vanwege de omega-3 vetzuren. Daarnaast elke dag minimaal 200 gram fruit en 200 gram groente, met de nadruk op groene bladgroenten, rode, oranje en gele groenten en fruit. In deze soorten zit veel luteïne en zeaxanthine. Dit zijn de grondstoffen voor het netvliespigment, een beschermende factor in het netvlies.

Uit het onderzoek bleek dat slechts 3,5% van de ERGO-deelnemers voldoende vette vis, groente en fruit eet. “Het is voor iedereen, dus zowel patiënten als gezonde mensen die later mogelijk patiënt worden, belangrijk te weten dat je ontwikkelingen deels zelf kan beïnvloeden met gezond eetgedrag,” aldus Gabriëlle Buitendijk. Ouderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum hebben berekend dat door de vergrijzing het aantal ouderen met leeftijdsgebonden netvliesveroudering in Europa in 2040 zal oplopen tot 20 miljoen. In Nederland zal dat gaan om ongeveer 700.000 mensen.

Met behulp van een internationaal team ontdekten zij genen die bij de ontstaanswijze van deze oogziekte zijn betrokken. Met behulp van deze genen en omgevingsfactoren, zoals bijvoorbeeld roken, kan er goed voorspeld worden wie wel de ziekte wel en niet krijgt. Binnenkort verwachten de onderzoekers met een test op de markt te komen. Wilt u meer weten of eens kijken of u wel voldoende en gevarieerd genoeg groente en fruit eet? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra dieetadvisering, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!