Dieetcoach: Nogmaals over vitamines en mineralen

Zoals vorige week al besproken, dragen vitamines en mineralen bij aan een aantal voor ons lichaam belangrijke functies, nodig om in leven te blijven. Dit zijn ontgiften, afweer, bescherming, energieomzetting, leveren van bouwstoffen, psychische stabiliteit en werken als antioxidant.

Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen. Dit zijn stoffen die bij reacties in ons lichaam vrij komen en schade kunnen geven. Vergelijk het maar met het voorkomen van roestvorming. Bij ontgiften helpen vitamines en mineralen de lever om giftige stoffen onschadelijk te maken of af te voeren. Vitamine C, zink, B-vitamines, molybdeen en selenium spelen een belangrijke rol bij het onschadelijk maken. Vitamines en mineralen ondersteunen ook ons immuunsysteem. Hierbij zijn de vitamines A, B6, C en E en de mineralen zink en selenium belangrijk.

Vitamines en mineralen helpen ook om onze bloedvaten schoon te houden. Hierbij zijn vooral antioxidanten belangrijk omdat zij de aantasting van onze vaatwanden door bovengenoemde vrije radicalen tegen gaan. Daarbij helpen zij om het rans worden van vetten in de vaatwanden tegen te gaan (dit wordt het oxideren van vet genoemd). Onder andere vitamine E, zink en selenium spelen hierbij een rol. Onze lichaamscellen verbruiken steeds energie.

Niet alleen wanneer wij actief zijn, maar de hele dag door. Denkt u maar eens aan uw hart dat de hele dag door pompt en ook de hele dag energie nodig heeft. Of onze cellen die zich constant vernieuwen. Hier is veel zuurstof bij nodig om energie te kunnen maken. Dit gebeurt in de energiecentrales in onze cellen, de zogenaamde mitochondriën. Ook hier zijn diverse vitamines nodig, waaronder de B-vitamines en de mineralen zink, magnesium en ijzer. In de cellen wordt ons DNA gevormd. Om DNA te kunnen repareren zijn er vitamines en mineralen nodig. Ook de celwanden moeten in een goede conditie zijn om ervoor te zorgen dat de juiste informatie binnenkomt.

Ook hier zijn weer vitamines en mineralen voor nodig! Ons leervermogen, stressbestendigheid, concentratie en geheugen zijn ook afhankelijk van vitamines en mineralen. Juist bij stress verbruiken wij hier vaak meer van. U begrijpt dus dat onze gezondheid begint bij een optimale een optimale hoeveelheid vitamines en mineralen in ons lichaam. Hierbij zijn alle, in het vorige week genoemde artikel, vitamines en mineralen even belangrijk! Een gevarieerde optimale voeding draagt hieraan bij.

Wilt u meer weten? Of uw voeding eens laten narekenen op vitamines en mineralen? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!