Dieetcoach: Slaaptekort maakt u dik

De dieetcoach

Slaaptekort maakt u dik

Uit een Amerikaans onderzoek aan de Pennsylvania State University onder vijftien gezonde jonge mannen die in een laboratorium te weinig slaap kregen, blijkt dat het slaaptekort leidt tot opslag van vet.

De deelnemers aan het onderzoek waren gezonde jongen mannen tussen 20 en 25 jaar oud. Voor het onderzoek in het laboratorium moesten zij thuis voldoende slapen. Te weten tien uur per nacht. Daarna verbleven zij tien dagen in het laboratorium. Hier kregen zijn eerst drie nachten voldoende slaap, maar de vijf nachten daarna mochten ze maar vijf uur per nacht naar bed. Gedurende de laatste twee nachten mochten ze weer herstellen en tien uur in bed liggen. Tijdens de periode in het laboratorium kregen de deelnemers iedere dag maaltijden verstrekt die telkens dezelfde verhouding hadden qua eiwitten, vetten en koolhydraten.

De onderzoekers analyseerden het slaapgedrag van alle deelnemers en de reactie op de maaltijden. Dit deden zij zowel via een vragenlijst over verzadiging als via een bloedtest. Na de vijf nachten met slaaptekort bleken de mannen na eenzelfde maaltijd minder verzadigd te zijn dan toen ze uitgerust waren. Daarnaast bleek uit de bloedtesten dat het tekort aan slaap de vetrespons veranderde: vetten werden sneller opgenomen uit het bloed en sneller opgeslagen in het lichaam. Ook waren insulineniveaus tijdens de periode van slaapgebrek verhoogd. Een verhoogde insulinespiegel zorgt voor het opslaan van vocht en vet in het lichaam. Na een nacht goed slapen was het gevoel van verzadiging weer terug naar het niveau van voor het slaapgebrek. De waardes van vetstofwisseling waren echter niet helemaal hersteld. “Als vetten snel worden opgeslagen, gebruikt het lichaam de vetten niet meer als brandstof.

Het lichaam geeft dan de voorkeur aan suiker” aldus hoogleraar voedingswetenschappen Greg Shearer. “In deze studie vinden we bewijs dat slaapgebrek dit proces versnelt”. Onderzoeker Kelly Ness: “Tijdens een levenslange blootstelling aan te weinig slaap kan dit het risico verhogen op obesitas, diabetes of andere metabole ziektes”. Dit laatste was al bekend, dit onderzoek bevestigt dit nog eens. Vorig jaar schreef ik hier al over in mijn artikel “Slaap u slank”.

Het rondlopen met verhoogde insulinespiegels na of door slecht slapen is zorgelijk. Insuline heeft, bij te hoge waarden in het lichaam, immers ook een negatief effect op onze bloeddruk, het ontstaan van ontstekingen in ons lichaam en mogelijk zelf het laten toenemen van kankercelgroei! Insuline is overigens het hormoon dat onze lichaamscellen het bloedsuiker op laat nemen in de cellen. Zonder insuline gaan wij dood. Maar teveel insuline is dus ongewenst.

Wilt u meer weten of het artikel van vorig jaar in uw mailbox ontvangen? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!