Dieetcoach: Wisselwerkingen tussen geneesmiddelen en voedingssupplementen

Wisselwerkingen tussen geneesmiddelen en voedingssupplementen, deel 2 hydrochloortiazide 

Langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan soms tot ernstige vitamine- en/of mineralentekorten leiden. Ook kunnen bepaalde voedingssupplementen de werking van geneesmiddelen beïnvloeden. De branchevereniging Natuur- en Gezondheidsproducten Nederland (NPN) heeft dit onlangs in samenwerking met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) uitgebreid in kaart gebracht. 

Tot voor kort was er weinig overzichtelijke informatie beschikbaar over wisselwerkingen tussen geneesmiddelen en voedingssupplementen. Om hier meer bekendheid aan te geven heeft het IVM uitgebreide overzichtsbladen met wetenschappelijke onderbouwingen opgesteld. Hierdoor is er nu informatie over de invloed van geneesmiddelgebruik op de voedingsstoffenstatus van ons lichaam en wisselwerkingen van bepaalde supplementen met geneesmiddelen beschikbaar. Voedingsstoffen tekorten treden vaak sluipend op en zijn lastig te herkennen. Zo kan bijvoorbeeld langdurig gebruik van de vochtafdrijver hydrochloortiazide leiden tot een verstoring van de electrolytenbalans. Hydrochloortiazide wordt gebruikt om een hoge bloeddruk te verlagen.

Bij meer dan 10% van de gebruikers daalt het kaliumgehalte in het bloed dusdanig dat er een hypokaliëmie onstaat. Het gevolg hiervan is het ontstaan van vermoeidheid, spierzwakte en in ernstige gevallen ook hartritmestoornissen, kramp, spierafbraak, misselijkheid, verstopping, een te hoog bloedglucose, tintelingen in handen en voeten, verlamming en een slechtere nierfunctie!! In combinatie met andere medicatie kan het kaliumgehalte “gespaard” worden, dus weer wat omhoog gebracht worden. Dit is bijvoorbeeld zo bij zogenaamde ACE-remmers en kaliumsparende vochtafdrijvers die ook worden ingezet bij een te hoge bloeddruk.

Ook het magnesiumgehalte van het bloed kan dalen als gevolg van het gebruik van hydrochloortiazide. Magnesium speelt bij nog 300 andere reacties in het lichaam een rol. Een te laag gehalte hiervan is dus onwenselijk en kan bij zeer lage waarden bijvoorbeeld ook verwardheid en hartritmestoornissen veroorzaken. Er zijn aanwijzingen dat ook het vitamine B1 gehalte in het bloed daalt bij langdurig gebruik van vochtafdrijvers. Vitamine B1 is nodig om energie vrij te krijgen uit koolhydraten in onze voeding en ook is het belangrijk bij het doorgeven van zenuwimpulsen. Ook zink zou kunnen dalen. Zink is nodig bij de opbouw van eiwitten in ons lichaam en is nodig voor ons immuunsysteem. Een volwaardige voeding met voldoende vitamine B1, kalium, magnesium en zink is dus nodig om klachten te voorkomen.

Maar wellicht is het beter om deze medicatie, altijd in overleg met uw huisarts, te staken en andere medicatie in te zetten. Of, nog beter, ook met voeding en leefstijladviezen uw bloeddruk te verlagen. De vereniging Arts en Leefstijl heeft hier ook een oproep voor gedaan, zie deze link: www.skipr.nl/blogs/id3718-minder-pillen,-meer-gezondheid.html. Wilt u meer weten of met uw bloeddruk aan de slag? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).

error: Bericht Beveiligd!