Dwarsfluitleerlingen Seewyn doen mee aan hersenexperiment Expeditie NEXT

Dwarsfluitleerlingen van Seewyn doen mee aan hersenexperiment tijdens Expeditie NEXT, hét Nationale Wetenschapsfestival

Drie dwarsfluitleerlingen van Seewyn Kunsteducatie doen vrijdag 6 mei mee aan een wetenschappelijk experiment tijdens Expeditie NEXT in Franeker. De jonge leerlingen van Gonny Roelofsen spelen ‘s middags bij muziekwinkel Mollema Music World, waar wetenschapper Artur Jaschke de hersenactiviteiten scant van de muzikanten en van kinderen in het publiek en laat zien wat muziek met het brein doet. Het experiment wordt uitgevoerd om 14.00, 15.00 en 16.00 uur.

Jaschke is neuromusicoloog en gespecialiseerd in de relatie tussen muziek en het brein. Hij werkt aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Enschede en op de neonatale intensive care van het UMC Groningen. Daarnaast is hij gastonderzoeker bij de afdeling klinische neuropsychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam en schrijver van het boek ‘Toekomstmuziek’ over muziekimprovisatie.

Expeditie NEXT in Franeker
De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) organiseert op 6 mei in Franeker de tweede editie van Expeditie NEXT, hét Nationale Wetenschapsfestival voor kinderen. Samen met het Nederlandse wetenschapsveld en regionale partners, waaronder de Academie van Franeker en Arcadia, wordt tussen 11.00 en 18.00 uur de oude Franeker universiteit weer tot leven gebracht met meer dan honderd wetenschapsactiviteiten in de binnenstad.

Bij Expeditie NEXT worden kinderen tussen de 6 en 12 jaar en hun begeleiders geënthousiasmeerd voor de wetenschap. Onder leiding van de fictieve Professor Nova Next en haar zes vrienden gaan ze op expeditie door Franeker waar allerlei experimenten, live-onderzoeken en opstellingen zijn te vinden. De kinderen doen kennis op over de meest uiteenlopende thema’s van deze tijd, zoals de klimaatcrisis, pandemieën, sociale ongelijkheid en de digitale wereld. Op het programma staan onder andere De Feit of Fabel Quiz met Klaas van Kruistrum, Vraag maar raak! met Anna Gimbrère, een natuurexcursie met Boswachter Tim, een presentatie over gezondheid door Diederik Gommers en Vragenvuur met Diederik Jekel. Het Planetarium, de Martinikerk, Theater de Koornbeurs en kaatsveld It Sjûkelân zijn een paar van de locaties.

Praktische informatie
Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis deelnemen. Kaarten voor volwassenen kosten 7,50 euro per stuk. Aanmelden is voor alle deelnemers verplicht, via expeditienext.nl. Hier zijn ook alle activiteiten en een plattegrond te vinden. Vanaf 10.00 uur kunnen de kaarten worden gescand bij de kassa’s op de Breedeplaats en It Sjûkelân. Kinderen ontvangen hier een Expeditieboek waarmee ze op pad kunnen.

Nationale Wetenschapsagenda
In de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) worden de krachten van verschillende partijen gebundeld en samenwerking tussen wetenschappelijke instellingen, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties gestimuleerd. De Kenniscoalitie, bestaande uit de Universiteiten van Nederland, de Vereniging Hogescholen, TNO/TO2, VNO-NCW, MKB Nederland, NWO, KNAW en de NFU, is nauw betrokken bij de ontwikkeling van NWA. Het doel van de NWA is om wetenschap toegankelijk te maken voor een breed publiek en wordt uitgevoerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!