Eenden in het Franeker park

Franeker – De eend die in het Franekerpark het meeste voorkomt, is de wilde eend. Ook leven er muskuseenden. Eenden hebben zwemvliezen, waterafstotende veren en zijn over het algemeen goede vliegers. Bij de meeste soorten zijn de mannetjes kleurig, de vrouwtjes hebben schutkleuren. De snavel is breed en plat, uitstekend geschikt voor het eten van plantaardig voedsel. Ze eten verschillende soorten voedsel, waaronder gras, waterplanten en insecten. Eenden maken nesten op beschutte en begroeide plekken. De vrouwtjes bekleden het nest meestal met dons dat ze uit hun borst plukken. Eendenmannen zijn aangewezen op hun uiterlijk om zichzelf aan te prijzen. Bij de balts tonen ze hun mooiste kenmerken en met name zijn spiegel. De woerd wijst zijn spiegel tijdens het schijn-poetsen van zijn verenpak ook telkens heel nadrukkelijk aan om de aandacht erop te vestigen.
In november vormt men koppels, maar bijslaapjes houdt men er ook op na. De vrouwtjes zoeken hun partner uit op uiterlijk, maar ook op buitenissigheid in vertoon. Vrouwtjeseenden zien ook graag in hun vaste partner dat hij zich als haar beschermheer opwerpt.

Een vrouwtje toont door haar gedrag al aan wie haar eigenlijke vaste partner is. Zij houdt haar kopje dan eigenaardig laag en in de richting wijzend van de woerd die ‘van haar is’. Ook kunt u het zien aan hun zwemgedrag wie een vast koppel vormt. Er wordt in het parkje ook heel wat afgezwommen en gewassen en gespetterd. In het park is ook goed te zien dat niet alle vrouwen de goede schutkleuren hebben.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!