” er gaat niets boven de PC”

pc2009Franeker – (telegraaf) De kaatspartij van de PC (Permanente Commissie) in de voormalige academiestad Franeker, het oudste sportevenement van Nederland, kende weer louter winnaars: de kaatsers zelf, die eenmaal per jaar in een prachtig aangeklede arena op de heilige grond van It Sjûkelân hun kunsten mogen vertonen, het talrijke publiek en de speciale gasten. Onder hen mensen die doorgaans ver van de Friese kaatsvelden verblijven, zoals voorzitter Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken, de in Brabant woonachtige oud-commissaris Hans Wiegel en makelaar Cor van Zadelhoff . 
Maar er zijn ook mensen die met beide voeten in de Friese klei staan: ABP-topman Ed Nijpels , presidentcommissaris Lense Koopmans van de Rabobank, rentmeester jhr. Tjalling van Eysinga , Bovag-voorzitter Jan Ploegh , economisch consulent Gerrit Ybema en voormalig Aegon-topman Kees Storm . De laatste kwam ’s ochtends uit Chicago aangevlogen. 
„Ik wilde de PC voor geen goud missen”, zei Storm, die in Amerika voor zaken was. Zo is hij commissaris bij Baxter, wereldmarktleider in de productie van onder meer infuuszakjes. „Mijn voorouders komen uit de buurt van Bergum en ik heb een pied-à-terre in Balk en op Vlieland. Mijn gebeente blijft later hier, want ik heb een graf gekocht op de begraafplaats van Ruigahuizen in Gaasterland.” 
De daar woonachtige Lense Koopmans hoorde dat lachend aan: „In Ruigahuizen wordt Kees mijn buurman, want ik kom daar ook te liggen.” 
Voor PC-preses Minne Dijkstra (53), in het dagelijks leven directeur van Koopmans Meel in Leeuwarden, was in het witte bestuursprieel een speciale beugel gemonteerd om te kunnen opstaan. Bij hem is de spierziekte ALS geconstateerd. 
Hij heeft er niet aan gedacht de voorzittershamer al neer te leggen. Zijn ziekte mocht geen schaduw werpen over deze mooie kaatsdag, vond hij. „Want niemand is groter dan de PC. Het gaat hier om het kaatsen.” 
Het PC-college kreeg in het bestuursprieel gezelschap van minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin . Commissaris van de Koningin John Jorritsma had hem geinviteerd aan boord van het statenjacht bij het skûtsjesilen in Lemmer en daarna voor een bezoek aan de PC. Overigens was het geen beleefdheidsbezoek. Jorritsma: „Wij laten de minister genieten, maar voor ons is het belangrijk dat hij inzet op een verzwaring van Leeuwarden als justitiestad. De werkgebieden van de gerechtshoven in Leeuwarden en Arnhem worden gebundeld en wij willen dat het gerechtshof Leeuwarden de provincies Flevoland en Overijssel erbij krijgt.”

Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!