Esben Poelstra begint sterk in 2015

In januari is het voor de judoka’s altijd weer zien waar ze staan. De leeftijdscategorieën wijzigen dan weer. Voor een aantal judoka’s geldt dan weer een oudere leeftijdscategorie en zijn ze de jongsten in hun klasse en voor weer een ander blijven ze in de zelfde categorie en zijn ze de oudsten. Van Sportschool Poelstra kwamen 7 van de 8 judoka’s uit in een nieuwe leeftijdscategorie tijdens het 36e Wintertoernooi in sporthal “De Citadel” in Dedemsvaart.

De 9-jarige Esben Poelstra komt nu uit in de categorie -12 jaar (geboortejaren 2004-2005). Esben stond weer zeer goed te judoën. Zij eerste 2 partijen werden met ippon gewonnen door houdgreep en een schitterende worp. De derde wedstrijd won hij met yuko en waza-ari (houdgreep) vierde weer met ippon. Ook in de finale poule wist hij weer twee maal met ippon te winnen, beiden met houdgreep.

Esben Poelstra begon het jaar 2015 dan ook uitstekend met een fraaie 1e prijs in de klasse -30 kg bij de jongens -12 jaar. Giel Dol kwam uit in de klasse -12 jaar -44 kg. Hij is nu de oudste in deze categorie. Hij stond zeer fraai te judoën. In de eerste partij scoorde hij 4x en won met houdgreep. De 2 met een schitterende heupworp en de derde met een prachtige beenworp. De 4e wederom met houdgreep. In de finale poule verloor hij zijn eerste partij , maar daarna won hij weer met houdgreep, waardoor hij het zilver pakte.

Kevin Swiers (-46 kg); Hidde Kloetstra (-34 kg) en Ashwin Smits (-42 kg) kwamen alle 3 voor het eerst uit bij de jongens -15 jaar (geboortejaren 2001-2002-2003). Ook zij hadden alle 3 succes. Kevin Swiers begon zeer goed en won met een prachtige worpen zijn eerste 2 partijen. In de derde won hij alsnog na een yuko achterstand. Doordat hij ook de vierde won, plaatste hij zich als poule winnaar voor de finale poule. Hierin verloor hij twee maal, maar doordat er 3 judoka’s gelijk eindigden, moest er op niet gejudood worden. Kevin won twee maal met ippon en pakte zo alsnog het zilver. Een prima prestatie.

Hidde Kloetstra verloor zijn eerste poule wedstrijd met houdgreep. Daarna herstelde hij zich uitstekend. Hij won 3 partijen op rij, 2x ippon en 1x op straf en plaatste zich zo als poule winnaar voor de finale poule. Door hierin nog een partij te winnen wist hij uiteindelijk het brons te pakken. Ashwin Smits won zijn eerste partij met ippon voor houdgreep. Hij verloor zijn tweede partij. Ashwin  kwam in zijn derde partij met straf achter, maar scorde met een zeer fraaie heupworp ippon en plaatste zich zo voor de finale poule. Ook hij zou met het brons naar huis terugkeren. Prima prestaties van deze judoka’s.

Anna-Fleur Visser (voor het eerst meisjes -12 jaar -40 kg) wist nog een partij te winnen, maar kwam niet in de buurt van de medailles. Jayden Smits (voor het eerst jongens -12 jaar -27 kg – hij is zelf 23 kg) kwam vooral gewicht te kort en kwam dus ook niet in de buurt van de medailles. Eva van der Kooi (voor het eerst meisjes -15 jaar -40 kg) stond goed te judoën, maar kwam net tekort voor de finale poule. Robert van der Wal (heren) en Marc Swiers konden om uiteenlopende reden niet meedoen.