Esben Poelstra prolongeert titel Venray

In Sporthal de Wetteling werd weer het Internationale toernooi van Venray gehouden. Deelname vanuit 26 landen van over de hele wereld! Franeker Esben Poelstra wist vorig jaar in een poule van 40 deelnemers het toernooi in de klasse – 12 jaar – 30 kg te winnen.  Een jaar ouder, nog steeds -12 jaar, maar nu -34 kg.

Er waren in deze klasse meer dan 50 deelnemers. In de 1e ronde had Esben een bye.  In de 2e ronde moest hij het opnemen tegen Daan Coene uit België.  Met een prachtige heupworp wist hij een waza-ari te scoren. Hiermee wist hij de partij te winnen.

In de derde ronde, tegen Luca Dikken, scoorde hij een waza-ari en won daarna met ippon voor houdgreep. In de kwart finale won hij met een schitterde worp van de Duitser David Torosyan: ippon. Ook in de halve finale moest Esben weer vol aan de bak.

Nu was er een Oekraïner de tegenstander: Abil Yusubov. Er werd niet gescoord,  maar Esben was duidelijk de meest aanvallende judoka. Zijn tegenstander kreeg ook een straf hiervoor.  Hiermee plaatste Esben zich voor de finale.  Hierin moest hij het opnemen tegen zijn trainingsmaatje van Judo A-zeven: Redmer Duiker.

Dat werd niet de mooiste partij van de dag,  maar weer was Esben duidelijk de bovenliggende judoka. De partij werd op straffen beslist: 3 voor Redmer  (waarvan 2 wegens passiviteit en 1 voor in de mouw pakken ) en 1  voor Esben  (aanval op de knieën). Esben Poelstra wint dus finale en voor de 2e keer op rij het toernooi. Goud voor Esben Poelstra.