Dr. Peter L. Polhuis is politicoloog

Formeren in Nederland – college van Peter Polhuis

Wat gebeurt er tijdens de formatie, de periode tussen de verkiezingen en het aantreden van een nieuwe regering? Waarom hebben de laatste formaties zo lang geduurd en kan het korter? Op die vragen gaat politicoloog Peter Polhuis in tijdens zijn publiekscollege ‘Formeren in Nederland’ bij de Academie van Franeker op woensdag 1 november.

Nieuwe regering en regeerakkoord

Op 22 november van dit jaar gaan we naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Daarna wordt een nieuwe regering gevormd. Het proces tussen verkiezingen en een nieuwe regering is de formatie. Dat proces begint op de dag na de verkiezingen – dus op 23 november – en zal waarschijnlijk de politieke en publieke agenda voor maanden domineren. Elk formatieproces heeft twee belangrijke uitkomsten: een nieuwe ploeg ministers en een regeerakkoord waarmee de nieuwe coalitie de komende vier jaar aan de slag gaat.

Het regeerakkoord is het kader voor alle belangrijke beslissingen die de nieuwe coalitie gaat nemen. Het is dus van belang te weten hoe dat proces verliep en verloopt, zeker nu de Koning daarin sinds 2012 geen actieve rol meer heeft. De laatste twee formaties duurden uitzonderlijk lang: in 2017 225 dagen en in 2021 300 dagen – twee achtereenvolgende records. Daarom komt ook de vraag aan de orde of het beter en vooral korter kan.

(In)formateur
Dr. Peter L. Polhuis is politicoloog. Hij is zelf (in)formateur geweest en heeft regelmatig over formatieprocessen gepubliceerd.

Het publiekscollege vindt plaats op 1 november in de collegezaal van de Academie van Franeker (Botniastins, Breedeplaats 1, Franeker). Aanvang: 20.00 uur. Toegangskaartjes à 10 euro zijn vanaf een halfuur voor aanvang verkrijgbaar in de Botniastins. Reserveren kan via academiefraneker.nl

Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
error: Bericht Beveiligd!