Franeker en Leeuwarden kunnen volop profiteren van cruisehaven Harlingen

brug kiesterzijlHarlingen – De verliesgevende Friese zeehaven Harlingen zou heel succesvol kunnen zijn als cruisehaven met een extra dimensie: een canalcruise naar de noordelijke Elfsteden Franeker en Leeuwarden. Zelfs een tocht naar Oudebildtzijl, Alde Leie en Burdaard, het meest bezienswaardige dorp aan de Noordelijke Elfstedenvaarroute, behoort tot de mogelijkheden.

Albert Hendriks, directeur van het bureau voor toerisme in Fryslân, Friesland Holland: “Harlingen alleen is niet interessant genoeg voor de cruisegasten. Daar moeten Franeker en Leeuwarden, mogelijk in 2018 de culturele hoofdstad van Europa, bij. En een kennismaking met het Friese platteland door bijvoorbeeld met een tender een stukje over de Noordelijke Elfstedenvaarroute te varen.”
Innovatie

Reders en touroperators zoeken steeds nieuwe bestemmingen. Er komen ook meer thematische bootreizen, zoals natuur- en cultuurreizen. Harlingen is een zeer bezienswaardig stadje met 645 monumentale gebouwen. De Elfstedenstad maakt deel uit van UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. Omdat de haven niet geschikt is voor de ontvangst van cruiseschepen, is, net als bij kleine stadjes rond de Middellandse Zee, een ankerplaats voor de kust voldoende. De passagiers worden dan met tenders naar de wal en terug gebracht. Diezelfde tenders zouden de gasten ook over het Van Harinxmakanaal naar Franeker en Leeuwarden kunnen varen.
Groei

Luxe bootreizen zijn in. De cruisesector groeit en bloeit, ondanks het ongeluk met de Costa Concordia, vorig jaar, door een ongedisciplineerde kapitein. Duitsland is “cruisegek”, maar Nederland lijkt het ook te worden. Vorig jaar hielden 110.000 Nederlanders een vakantie op een cruiseschip. Naar verwachting zijn dat er 160.000 in 2015. Ook Friesland Cruises, een onderdeel van Friesland Holland Travel, bespeurt toenemende interesse voor geheel verzorgde en begeleide bootreizen. De Friese onderneming is gespecialiseerd in binnendijkse bootreizen langs hotels aan het water in Friesland en Overijssel.

bron: Friesland Holland nieuws

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!