Franeker Foeke Tiemensma wereldkampioen FRYSK!

Internationaal denksportevenement succesvol verlopen

In Franeker werden er dit weekend maar liefst drie kampioenen bekend: de winnaar van het internationale klassement van het toernooi Fryslân Open Alexander Georgiev, de winnaar van het Friese klassement van hetzelfde toernooi Teake Kooistra, en de derde wereldkampioen FRYSK! Foeke Tiemensma uit Franeker.

Georgiev is negenvoudig wereldkampioen internationaal dammen, en na enkele jaren vrijwel even sterk als de Friese top. Hij behaalde in oktober 2017 de eerste Europese titel Fries dammen in Amsterdam.

Kooistra is 18-voudig Fries kampioen, maar wist het Fryslân Open nog niet eerder op zijn naam te schrijven. Hij sprak van een historische overwinning.

Tiemensma beoefent het Friese damspel nu bijna tien jaar, en hoort tot de allersterksten. Hij won het Fryslân Open al enkele malen eerder, maar haalde nu zijn eerste wereldtitel FRYSK!

FRYSK! is de variant van Fries dammen met slechts vijf schijven per speler. Het voordeel van deze variant is het feit dat men enerzijds geen openingstheorie hoeft te kennen en ook het middenspel overslaat, maar anderzijds de enorme complexiteit van het eindspel van het Friese dammen volledig uitbuit. Schakers noemen FRYSK! zelfs ingewikkelder dan het eindspel van het schaken zelf.

Gedeputeerde Sietske Poepjes, die deze nieuwe variant officieel lanceerde in 2013, huldigde traditiegetrouw de nieuwe wereldkampioen met een wisselbeker en een erekrans in het stadhuis te Franeker. Zij noemde het toernooi een geslaagd voorbeeld van het internationaliseren van een traditionele Friese sport.

Op de foto van WFD v.l.n.r. Georgiev, Tiemensma, Kooistra

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!