Franeker Reformatiestad en vernieuwing

De Franeker Poort was donderdagmiddag 15 maart de sfeervolle locatie voor het minisymposium georganiseerd door de werkgroep Franeker Reformatiestad. Zo’n 60 gasten (ook vertegenwoordigers van Reformatiestad Kampen) waren aanwezig.

“Als niets blijvend is op aarde, wij onszelf definiëren dankzij het anders zijn van de ander, dan hebben wij de ander nodig om (onszelf) te veranderen.”

Dat is de stelling die spreker Piet Visser, emeritushoogleraar Geschiedenis van het Doperdom in Franeker achterliet. Daaraan voorafgaand nam hij de luisteraars mee in het verhaal van de doperse reformatie in Friesland. “De rol die Franeker speelde in het zestiende-eeuwse Friese doperdom laat zien dat het stadje van de heilige Martinus naast het verwerken van angst en beven ook baat heeft gehad bij het asiel verlenen aan zulk vreemd en vrijmoedig volk.”, aldus Visser.

Daarnaast was er nog een bijdrage van dagvoorzitter Eduard van Zuijlen. Hij vertelde over ambitie van de Franeker Academie, waarvan hij directeur is. In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen worden er vier studierichtingen opgezet voor jong en oud. (Letter en Geest, Recht en Omgeving, Mens en Gezondheid en Natuur en Techniek).

De aanwezigen lieten de werkgroep weten dat ze een boeiende inspirerende middag hebben gehad! Er werd nog lang nagepraat over alles wat er die aangename middag gezegd was.

De eerstvolgende activiteit is op 9 april 2018, dan wordt de Reformatorische fietsroute Franeker – Greidhoeke gelanceerd. Meer informatie hierover vindt u op de Facebookpagina van Franeker Reformatiestad.

 

error: Bericht Beveiligd!