Franeker terug in tijd met Gregoriaans koor

Op zondagmiddag 19 juni klinkt het even in de jubilerende Martinikerk alsof het 600 jaar geleden is. Dan geeft het Gregoriaans Koor Utrecht er een concert. Het koor geldt als een van de beste in zijn soort in Nederland. Voor protestanten een feest van ontdekking, voor katholieken een feest van herkenning, voor koorliefhebbers een genot.

De Reformatie van de zestiende eeuw heeft diep ingegrepen in allerlei aspecten van het kerkelijk leven. Vernieuwend was bijvoorbeeld dat het lied aan de gemeente werd gegeven, om samen te zingen.

Voor de Reformatie – voor Franeker was dat vóór 1580 – waren het alleen de geestelijken die in de kerk zongen, al of niet bijgestaan door een jongenskoor. Vrouwen mochten niet meedoen. Er was nog iets anders: men zong in het Latijn, want dat was de ‘heilige’ taal. Bovendien is de zang altijd eenstemmig. In protestantse oren houdt de zang daardoor een beetje het midden tussen opzeggen en zingen en ook wel wat eentonig. “Dat is niet terecht”, protesteert dirigent Anthony Zielhorst. “Gregoriaanse zang heeft veel meer diepte dan je op het eerste gehoor zou denken. De zang heeft juist een bepaalde expressiviteit.”

Zingen voor Sint-Maarten

Het Gregoriaans Koor Utrecht dat al meer dan vijftig jaar bestaat, heeft een grote reputatie en treedt op in binnen- en buitenland. Het koor zal in Franeker een breed palet aan liederen laten horen. Dirigent Anthony Zielhorst geeft steeds toelichting bij de onderdelen. Bijzonder is dat het koor een aantal liederen zingt ter ere van Sint-Maarten. Die zijn rond het jaar 900 gecomponeerd door de toenmalige bisschop van Utrecht, Radboud geheten (jazeker, verre familie van koning Radboud/Redbad) en opgedragen aan Sint-Maarten. Mooier kan het haast niet voor de Franeker Martinikerk, die 600 jaar geleden gloednieuw uit de steigers kwam.

19 juni 2022 om 15.30, Martinikerk Franeker: Gregoriaans Koor Utrecht o.l.v. Anthony Zielhorst. Kaarten vooraf in de kerk en te reserveren: pkn-franeker.nl

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!