Franicker 2022 verschenen 

Het tijdschrift Franicker biedt wederom een aantal lezenswaardige artikelen over onze stad. Met een duik in het ‘recente’ verleden lezen we hoe de Martinikerk in de eerste oorlogsjaren voor ineenstorting werd gered. Aan de toenmalige restauratie is het te danken dat het nu 600 jaar oude kerkgebouw nog steeds fier overeind staat in het centrum van onze stad.

Dat Franeker een ‘zwerm’ aan stinsen telt, is in eerste instantie te danken aan de Sjaerdema’s. In een historisch verslag wordt uit de doeken gedaan welke stinsen voor ons bewaard zijn gebleven, en welke – en dat zal voor een enkeling nieuw zijn – van de tien stinsen uit ons stadsbeeld verdwenen zijn.

In deze Franicker komt ook ‘industrieel’ en ‘rijdend’ erfgoed aan bod. Wat dit laatste betreft is er een verhelderend artikel over de bijzondere fietscollectie van Jellema uit de begintijd van het rijwiel. Lange tijd was deze verzameling onvindbaar en verwaarloosd, maar is inmiddels weer boven water dankzij de inzet van Marcus van der Woude.

En tot slot de Draaisma-werf ‘Welgelegen’. Een tweede werf met deze cultuurhistorische kwaliteiten is in Franeker, en in heel Friesland trouwens, niet meer te vinden. Twee artikelen in deze Franicker willen bijdragen aan de bewustwording van dit belangrijke industrieel erfgoed: een werfgebouw dat niet mag verdwijnen.
Franicker 2022 is voor 5,95 te koop bij Primera, Museum Martena of via secretariaat@vriendenfraneker.nl

 

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!