Friese molens wachten op boeren, burgers en buitenlui

Ruim veertig jaar geleden werd in Fryslân een bijzondere vereniging opgericht met de naam Gild Fryske Mounders, kort gezegd ‘It Gild’. Deze vereniging is springlevend. It Gild zorgt ervoor dat mensen in Fryslân opgeleid worden tot vrijwillig molenaar.  In Fryslân en uiteraard in heel Nederland zijn veel molenaars opgeleid om monumentale wind- en watermolens te laten draaien. En wat is er nou mooier dan een draaiende molen in het landschap te zien.

Een tijdje terug is het ambt van vrijwillig molenaar genomineerd om toegelaten te worden tot de Unesco werelderfgoedlijst. De verwachting is dat eind 2017 de uitkomst bekend wordt. Een vrijwillig molenaar oefent dus een belangrijk vak uit en om dit vak te laten voortbestaan zijn er steeds nieuwe molenaars nodig.
Op 9 en 10 september 2017 vindt de Open Monumentendag plaats met als thema: Boeren, burgers en buitenlui. Een mooiere combinatie met de molen is niet denkbaar, want wind- en watermolens hebben alles te maken met boeren, burgers en buitenlui. Molens malen immers al eeuwenlang polders droog, malen tarwe tot meel, pellen gerst en zagen bomen tot planken. Zonder molens was Fryslân niet geworden wat het nu is.

It Gild heeft zaterdag 9 september uitgekozen om boeren, burgers en buitenlui kennis te laten maken met de opleiding tot vrijwillig molenaar in Fryslân. Op de website van It Gild (www.molenaarworden.nl) staat meer informatie, onder dit bericht staan de molens die meedoen. De molens zijn deze dag van 10:00-16:00 uur open voor belangstellenden. Dit zijn zowel lesmolens als molens die geen lesmolen zijn maar waar u wel volledig geïnformeerd wordt. Informatie en foldermateriaal zijn aanwezig op alle molens.

Denkt u er al een tijdje aan om misschien vrijwillig molenaar te worden? Dan is dit uw kans. Wanneer u zich op 9 september opgeeft bij één van de genoemde molens, mag u geheel vrijblijvend op een lesmolen naar keuze drie proeflessen volgen. Op deze manier maakt u kennis met de molen en de leermeester en krijgt u een indruk van de opleiding.
Niet langer volgen alleen mannen de opleiding, steeds vaker wordt het diploma voor vrijwillig molenaar uitgereikt aan een vrouw. Deze vrouwen staan hun mannetje op de molen en zijn net als de mannelijke molenaars enthousiast met het molenaarsvak bezig.

Onze slogan is: Molenaar, meer dan een hobby! Zeg maar gerust: EEN PASSIE. Komt u delen in deze passie? Dat zou geweldig zijn.

error: Bericht Beveiligd!