FZC ’54 – Vikings verrassend tweede

Orca levert de meeste kampioenen bij regionaal kampioenschap zwemmen.

Bij het regionale kampioenschap zwemmen te Drachten dit weekend heeft zv Orca uit Leeuwarden met 33x goud het medailleklassement gewonnen. Verrassende tweede werd de gezamenlijke ploeg van FZC’54 – De Vikings uit Franeker en Harlingen. TriVia uit Groningen eindigde op de derde plaats, voor het organiserende DZ&PC uit Drachten. Hoofdklasse vereniging Hoogeveen deed met 78 medailles wel de grootste greep in de medaille pot, maar doordat er ‘slechts’ vijftien de gouden kleur hadden, eindigden zij op de vijfde plaats.

Voor Orca was Silke Huisman uit Arum het meest succesvol. Bij de meisjes 14 jaar won ze de 200m wisselslag, 50m en 100m rugslag, 50, 100 en 200m vrije slag en de 50m schoolslag. Vooral de tijd op de 50m vrije slag sprak tot de verbeelding. Met 27,36 bleef Huisman slechts 0’03 verwijdert van een limiet voor het Europees Jeugd Olympisch Festival. Dat maakt voor Huisman de deelname aan het Nederlands jeugd- en juniorenkampioenschap over vier weken in Eindhoven extra interessant, daar dat het laatste échte kwalificatiemoment is voor dit internationale evenement.

In diezelfde leeftijdscategorie voor meisjes 14 jaar heeft Orca met Suze Kuipers nog een topper in huis. Hoewel de inwoonster van Hurdegaryp nog niet helemaal in de ruststand staat na een intensief trainingskamp in Spanje wist ze toch de 100m vlinderslag en 400m wisselslag op haar naam te zetten.

Bij de jongens 16 jaar is Marcel Delfstra een veelvraat als het gaat om de gouden medailles. Met titels op de 200m vlinderslag, 400m wisselslag, 200m schoolslag en 100m vlinderslag liet Delfstra weer zien hoe enorm veelzijdig dit multi-talent uit Dokkum is.

Waar de een alles kan, blinkt de ander juist uit in één discipline. Met name schoolslagzwemmers willen daar wel eens een handje van hebben. Zo ook Joyce Kuipers die met afstand de beste was bij de meisjes jeugd op de 50m en 200m schoolslag. Met name de tijden (resp 35,07 en 2.45,47) gaven aan dat deze zwemster uit Workum op de goede weg is richting het Nederlands kampioenschap.

David Kuipers uit Leeuwarden is wat meer van de langere afstanden en de zwaardere nummers. Hij pakte bij de 17 en 18 jarigen het goud op de 200m vlinderslag en 200m vrije slag, waarbij hij op die laatste afstand met 2.00,22 nu toch echt de 2 minutengrens in beeld krijgt.

Josien Wijkhuijs wilde dit kampioenschap vooral aangrijpen om héél veel te racen. Wijkhuijs kwam op maar liefst 17 verschillende onderdelen aan de start in 5 wedstrijdsessies van vrijdag tm zondag terwijl ze op de donderdag ook nog had deelgenomen aan het NK zwemmen voor MBO scholieren. Hoewel de tijden af en toe best een beetje tegen vielen voor de 2e jaars CIOS student, bleek ze het beste toch voor het laatst bewaard te hebben. De 58,74 en algemene titel op de 100m vrije slag mocht er best zijn en ook haar optreden in de laatste estafette met 1.02,66 op de 100m vlinderslag lieten zien dat Wijkhuijs deze krachtproef misschien nog wel beter had doorstaan dan dat ze zelf halverwege dit toernooi voor mogelijk had gehouden.

Luuk Veldman met de titel op de 200m vlinderslag bij de jeugd en Joël Malda met goud op de 50m rugslag bij de jongens 14 jaar waren de laatste Orca zwemmers die ook nog op persoonlijke titel een duidt deden in goed gevulde gouden prijzenpot van Orca.

De laatste titels kwamen binnen via de estafettes. Op alle drie de afstanden waren de dames van Orca oppermachtig, terwijl ook de Orca heren op de 4x200m vrije slag op het hoogste trede van het ereschavot mochten plaatsnemen.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!