Gezonde voeding voor het gezin

Een gezonde leefstijl voor uw gezin hoeft niet moeilijk te zijn. We hebben voor ieder moment van de dag tips over gezonde voeding op een rijtje gezet.

Ontbijt is broodnodig

Start de dag gezamenlijk aan de keukentafel. Na een gezond ontbijt kan uw kind zich beter concentreren en zal uw kind overdag minder snacken. Dek ’s avonds vast de tafel, dat scheelt ’s morgens weer tijd.

Gezonde tussendoortjes schelen de helft

Geef uw kind als tussendoortje fruit mee. Rijg het fruit aan een spiesje of doe het in een bakje om het aantrekkelijker te maken. Houd één vaste dag in de week aan als ‘koekdag’. Dat schept duidelijkheid en daardoor minder ‘gedoe’. Als u koek meegeeft, let dan op de grootte, toevoegingen en de hoeveelheid koek. Lees op de verpakking het aantal calorieën. Chocoladekoeken en koekjes met nootjes of glitters bevatten meer calorieën dan koeken zonder. Daarnaast zitten schoolkoekjes vaak per twee verpakt. Één koek per keer is genoeg voldoende voor een jong kind. Andere gezonde tussendoortjes zijn: soepstengel, rijstwafel en kleine koekjes zoals een speculaasje of lange vinger.

Drinken

Geef kinderen op een vast moment op een dag een ‘zoet drankje’. Je kind went er dan aan dat op andere drinkmomenten water en thee gewoon de standaard zijn. Naast water (evt. met een citroentje) en thee zijn melk, verdunde vruchtensap en sterk verdunde limonade of roosvicee gezonde drankjes om mee naar school te geven. Let op: Vruchtensappen, zoals dubbeldrank en multivitaminen bevatten veel suikers. Leng vruchtensap daarom aan met water. De volgende drankjes vormen een middenweg: spa fruit, light frisdranken (beperkte hoeveelheid), met zoetstof gezoete melkproducten (optimel, breaker) en sinaasappelsap met vruchtvlees en grapefruitsap.

Lekker en gezond overblijven

Geef uw kind (bruine) boterhammen mee, met mager hartig en zoet beleg. Voorbeelden zijn: appelstroop, jam, fruithagel, gekookte ham, kipfilet, 30+ kaas en magere smeerkaas. Groenten en fruit kunnen ook prima op brood: dunne plakjes banaan of peer, plakjes tomaat of komkommer. Maak fruit en groente aantrekkelijk. U kunt bijvoorbeeld stukjes wortel snijden in de vorm van frietjes.

Uit school

Geef uw kind als het uit school komt een stuk fruit, een boterham of een rijstwafel in plaats van koek of snoep. Door het fruit geschild en in partjes gesneden te geven maakt het eten ervan makkelijker en leuker. Zet een fruitschaal op een plaats waar uw kinderen veel komen. 

Neem de tijd voor het avondeten

Probeer ’s avonds op een vast tijdstip te eten. Kinderen zijn gebaat bij regelmaat, waardoor ze beter eten. Laat uw kind eens meehelpen met koken. Gezellig en ideaal om dingen te laten proeven en samen te kletsen over het eten. Door met elkaar aan tafel te eten is er meer aandacht voor het eten en wordt er minder gedachteloos gegeten. Zorg dat uw avondmaaltijd bestaat uit groenten, pasta/rijst/bonen of aardappelen en vlees/ vis of vleesvervanger. Bijna alle kinderen lusten wel komkommer, cherrytomaatjes, erwtjes, worteltjes, boontjes of broccoli.

Vragen?

Met vragen kunt u altijd terecht bij de jeugdarts, assistente of jeugdverpleegkundige
van GGD Fryslân. Telefoonnummer: 088 2299 444

Ervaart u problemen en/of veel strijd rondom het eten of heeft u zorgen over de opvoeding van uw kind dan kunt u contact opnemen met het gebiedsteam Franekeradeel.In het gebiedsteam zitten een aantal medewerkers die een pedagogische achtergrond hebben en u kunnen ondersteunen en begeleiden. De gebiedsteammedewerker gaat met u in gesprek en kijkt samen met u welke ondersteuning passend is. Er wordt een gezamenlijk plan opgesteld en tot uitvoer gebracht.

Het gebiedsteam Franekeradeel kunt u bereiken via het algemeen nummer: 0517-380357

logo gtf

error: Bericht Beveiligd!