Gratis Academierondleidingen in Museum Martena elke woensdag  in de zomer

Deze zomer kun je op woensdagmiddag in juli en augustus gratis academieverhalen horen in Museum Martena. De gratis instaprondleidingen gaan door de Academiezaal en de tentoonstelling Land van Latijn. De Franeker universiteit als spiegel van Europa.

Franeker is een oude universiteitsstad. In de van 1585 tot 1845 was het hier een komen en gaan van studenten en professoren. De studenten zorgden voor een bruisende stad, soms iets te bruisend, als ze stenen gooiden naar de professorenhuizen of dienstmeisjes lastigvielen. Maar gelukkig studeerden ze ook wel eens. Voor de studie hadden zij een academiebibliotheek nodig, want boeken waren te kostbaar om zelf te kopen. Samen met Tresoar heeft Museum Martena de historische bibliotheek van de universiteit van Franeker weer teruggebracht naar de plaats waar hij altijd heeft gestaan. De meest prachtige en bijzondere boeken, zoals De humani corporis fabrica van Vesalius, of de Blaeu-atlas, zijn te bewonderen. Er is veel aandacht voor de meertaligheid aan de Franeker academie, zowel in druk als in de academiebevolking. Want die kwam uit heel Europa. Verstonden ze elkaar? Ja, want dit was het Land van Latijn. En dus noemden ze elkaar ook Suffridus in plaats van Sjoerd en Henricus in plaats van Hendrik. Alles went uiteindelijk, ook het met elkaar praten in een taal waarvan niemand wist hoe je die hoorde uit te spreken. De Latijnfontein in de tentoonstelling maakt duidelijk dat het Latijn van Hongaren heel anders klinkt dan dat van Duitsers!

Academierondleidingen elke woensdag in juli en augustus om 14.30 in Museum Martena. Gratis bij je entreekaartje. Opgave niet nodig

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!