Uitslaande brand spekjes fabriek Harlingen *video*

Harlingen– Bij de spekjesfabriek van Astra Faam in Harlingen is maandag ochtend rond 8.30 uur een grote brand uit gebroken. De brandweer is met groot materiaal uitgerukt om de brand te blussen.De zeventig personeelsleden van de fabriek hebben het pand ongedeerd kunnen verlaten. De korpsen die ter plaatse zijn Harlingen, Franeker, Leeuwarden, Sneek, Drachten, Menaldum, Marsum, Sint Annaparochie, Buitenpost, Grou, Bolsward en Hallum. In totaal zijn er 120 brandweermannen en vrouwen ingezet.

De brand is overgeslagen naar een ander gedeelte van het gebouw. De brandweer heeft met man en macht dit proberen te voorkomen maar dat is niet gelukt. Het grootste deel van het magazijn en de productieruimte van Frisia is door de zeer grote brand inmiddels bezweken en ingestort. Alleen een deel van de kantoorruimtes staat nog overeind.12.30 De brand is nog niet onder controle.  Alle naast gelegen bedrijven zijn ontruimd. De spekjes fabriek kan als verloren worden beschouwd.

De fabriek van Flexoplast die er naast staat is voor een deel ontruimd. Door de harde wind is het vuur moeilijk onder controle te krijgen. Volgens de persvoorlichter van de politie is er mogelijk brand uitgebroken in een droogmachine in een spiraaldroger die gebruikt wordt om spekjes te drogen. Bij het bestrijden van de brand is een brandweerman lichtgewond geraakt. Hij is door zijn enkel gegaan.

De scheepsvaart is ook stil gelegd, dit geldt alleen voor het binnenwater van Harlingen.

Rookwolk trekt in oostelijke richting weg naar Wijnaldum, Minnertsga en Midlum. Advies ramen en deuren gesloten houden. Houdt het nieuws in de gaten. Meetgroepen uit Bolsward en Grou verrichten op dit moment meting naar het vrijkomen van gevaarlijke concentraties rook. Volgens eerste metingen zitten er geen extreem hoge concentraties schadelijke stoffen in de rookwolk.

10.19 Op dit moment breidt de brand zich verder uit en is nog niet onder controle! 12.40 Brand breidt zich niet verder uit en slaat niet over naar andere panden. 12.45 Brandweer is nog steeds druk aan het blussen. 12.48 Brand opgeschaald naar Grip 3, uitleg over Grip situaties: http://nl.wikipedia.org/wiki/Geco%C3%B6rdineerde_Regionale_Incidentbestrijdings_Procedure  13.25 Zojuist het sein brandmeester gegeven bij de brand in bedrijf aan de Hermesweg.

Voor zover bekend zijn er geen gewonden. Massaal toegestroomd publiek wordt op een afstand gehouden en het verkeer wordt omgeleid.

Het maandelijkse proefalarm gaat vandaag in Friesland niet door in verband met grote brand in Harlingen.

De brandweer heeft nog geruime tijd nodig om na te blussen.

De directie heeft de medewerkers laten weten dat de fabriek weer opgebouwd zal worden en de ze hun werk zullen houden. Het bedrijf is goed verzekerd en wil zo snel mogelijk met opbouwen beginnen.

 

Video Marc Stijger

 

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!